UZBUNA NA ISTOKU

Nuklearni incidenti u Bugarskoj i Rusiji!

06.05.2011 u 07:49

Bionic
Reading

Radio France International izvijestio je o dva opasna nuklearna incidenta na istoku Europe. Tijekom redovitog održavanja u bugarskoj nuklearki Kozloduy otkrivene su pukotine u kontrolnim polugama nuklearnog goriva te je zabilježena povećana radijacija unutar petog reaktora te nuklearke. Istovremeno, ruski ledolomac na atomski pogon Taimyr morao se vratiti u matičnu luku nakon što je otkriveno da pušta radijaciju, prenosi vijesti Radio Francea portal Nacional.hr

Radio France International javlja da je čak 37 od 61 poluge sadržavalo pukotine, a iz nuklearke su najavili da će oštećene poluge biti zamijenjene prije povratka reaktora u pogon te da ne prijeti opasnost od nuklearnog zagađenja.

Ranije ove godine pukotine su pronađene u još 31 poluzi u šestom reaktoru nuklearke Kozloduy. I tada su zamijenjene novima, a reaktor je pušten u pogon.

Radio France upozorava da stvari u bugarskoj nuklearki ne funkcioniraju najbolje i da to potvrđuje i činjenica da su prošloga tjedna inženjeri otkrili povećane količine radijacije unutar petog reaktora te nuklearke.

Ruski ledolomac na atomski pogon Taimyr morao se vratiti u matičnu luku nakon što je otkriveno da 'pušta' radijaciju, prenosi Nacional.hr vijesti Radio Francea.

Ruski dužnosnici objavili su kako se ledolomac vratio u luku Murmansk nakon što je otkriveno 'neznatno povećanje u razini radijacije'. Istaknuli su da taj incident ne predstavlja sigurnosnu prijetnju. Analitičari, međutim, ističu kako i mali incident može prerasti u veliki i ugroziti ne samo posadu ledolomca nego i okolinu.