daljnji koraci

Nuklearna elektrana Krško bit će preventivno zaustavljena

05.10.2023 u 18:26

Bionic
Reading

Nuklearna elektrana Krško bit će preventivno zaustavljena, s obzirom da je otkriveno povećano ispuštanje primarnog sustava unutar zaštitne zgrade te treba točno odrediti izvor ispuštanja i daljnje korake za njegovu sanaciju, izvijestili su u četvrtak poslijepodne iz NE Krško

"Nuklearna elektrana Krško (NEK), koja je u neprekidnom pogonu od završetka remonta 2022. godine, bit će preventivno zaustavljena. Operativna ekipa otkrila je povećano ispuštanje primarnog sustava unutar zaštitne zgrade", navodi se u priopćenju.

Iz NEK-a ističu da ispuštanje nema utjecaja na zaposlenike, stanovništvo i okoliš te je ispod vrijednosti postavljene kao granična tehničkim specifikacijama.

"Kako bi se točno odredio izvor ispuštanja i daljnji koraci za njegovu sanaciju, potrebno je zaustaviti elektranu, tako da će operativna ekipa započeti kontrolirano postupno smanjenje snage", najavljuju iz nuklearke.

U priopćenju ne navode više detalja, kao ni koliko bi preventivno zaustavljanje moglo trajati.

Objašnjavaju tek kako prilikom zaustavljanja elektrane povremeno može doći do ispuštanja pare iz sekundarnog - nenuklearnog dijela elektrane, što se čuje u neposrednoj blizini te mole stanovnike u blizini elektrane za razumijevanje.