golemi rezervoar

Nuklearka Zaporižje planira crpiti vodu iz rezervoara puknute brane

21.06.2023 u 20:47

Bionic
Reading

Nuklearna elektrana Zaporižja pod ruskom okupacijom planira nastaviti sa crpljenjem vode iz ostataka golemog rezervoara kod obližnje brane koja je pukla prije dva tjedna, priopćila je u srijedu UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)

IAEA-a je priopćila prošloga tjedna kako nije jasno hoće li biti moguće crpiti vodu iz rezervoara za hlađenje reaktora najveće europske nuklearne elektrane, uzimajući u obzir koliko je pala razina vode u rezervoaru.

Iako se postrojenje može osloniti na druge izvore vode, uključujući i jezero za hlađenje u kojemu prema IAEA-i ima vode za mjesec dana, sve što se može crpiti iz rezervoara trebalo bi dati više vremena prije obnove zaliha.

"Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja (ZNPP) planira nastaviti s crpljenjem vode koja je još uvijek dostupna unatoč velikom gubitku vode u akumulacijskom jezeru Kahovka uzrokovanom uništenjem nizvodne brane ranije ovog mjeseca", stoji u priopćenju IAEA-e.

U protekla dva tjedna elektrana je dobivala vodu za hlađenje reaktora je iz obližnje termoelektrane (ZTPP).

Taj takozvani ispusni kanal također je korišten za zamjenu vode u rashladnom bazenu koja je isparila, rekla je IAEA.

"Kao rezultat toga, a u skladu s očekivanjima, razina vode u kanalu opadala je do 10 centimetara dnevno i trenutačno je izmjerena na nešto više od 17 metara. Još uvijek se predviđa da će voda u ovom kanalu osigurati hlađenje za više tjedana, “ priopćila je IAEA.

"ZNPP se sada priprema za dopunu ispusnog kanala ZTPP-a", dodaje se.

  • +9
Poplavljeno područje Hersona nakon pucanja brane Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia