rat ne posustaje

Ukrajina: Rusi ubili ženu i dvoje djece. Rusija: Pogodili smo zapovjedništvo Azova

05.03.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Žena i dvoje djece poginuli su u ruskom granatiranju sela u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, objavio je Kijev u nedjelju, a Moskva je istoga dana izvijestila da je pogodila zapovjedništvo Azovske pukovnije u području Zaporižje na jugoistoku.

"Minobacačka vatra na selo Poniativka u oblasti Herson. Pogođena privatna kuća", napisao je na Telegramu Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika.

"Ruski teroristi nastavljaju ubijati civile", rekao je Jermak ne navodeći pojedinosti napada.

Ruske postrojbe okupirale su Herson od samog početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., no u studenome ukrajinska vojska uspjela ga je vratiti pod svoj nadzor.

Otkako je oslobođen od ruske okupacije, Rusi redovito bombardiraju grad s položaja s druge strane rijeke Dnipra.

Ruska vojska oglasila se u nedjelju priopćenjem iz Moskve u kojem tvrdi da je pogodila zapovjedništvo Azovske pukovnije u središnjem dijelu Ukrajine.

Ruska vojska pogodila je zapovjednički centar ukrajinske pukovnije Azov na jugoistoku regije Zaporižja, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo iz Moskve nije navelo nikakvih pojedinosti o napadu u dnevnom izvješću koje podnosi od početa agresije na Ukrajinu koju redovito naziva "posebnom vojnom operacijom".

Agencija Reuters dodaje da nije mogla iz neovisnih izvora potvrditi to izvješće.

  • +29
Godina dana rata u Ukrajini Autor: Maksym Polishchuk/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Azovska pukovnija isprva je bila sastavljena od boraca krajnje desne i ultranacionalističke orijentacije no danas je sastavnica regularne Ukrajinske nacionalne garde. Međunarodnu pozornost stekla je lani žilavim otporom ruskim napadima na golemi kompleks čeličane u lučkom gradu Mariupolju.

Rusko ministarstvo obrane nije u nedjelju u svom izvješću spomenulo bitku kod grada Bahmuta na istoku Ukrajine koji ruske snage pokušavaju osvojiti od ljeta.

Bitka se vodi sedam mjeseci, a ruska pobjeda u potpuno razrušenom gradu u kojemu je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, bila bi prvi veliki trijumf Moskve u skupoj zimskoj ofenzivi.

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je u subotu u redovitom biltenu da Ukrajina u Bahmut šalje elitne postrojbe i pruža otpor kako bi do iscrpila ruske napadače, te dodala da regularna ruska vojska i snage plaćeničke skupine Wagner prodiru još dublje u sjeverna predgrađa Bahmuta.

Rusko topništvo gađalo je u petak zadnje ceste kojima se može izići iz Bahmuta, želeći potpuno opkoliti grad i približiti Moskvu prvoj velikoj pobjedi u ratu u zadnjih šest mjeseci.

Rusija tvrdi da će Bahmut biti odskočna daska u osvajanju industrijske regije Donbasa, jednoga od najvažnijih ruskih ciljeva.