'politički gledano'

Sindikat smatra da je Primorac u krivu: 'Baš sada je vrijeme za porez na nekretnine'

15.07.2022 u 19:05

Bionic
Reading

Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u petak su pozdravili stajalište novog ministra financija Marka Primorca o porezu na nekretnine, ali i ocijenili da je ministar potpuno u krivu kada ističe da sada nikako nije vrijeme za porez na nekretnine

"Pozdravljamo stav novog ministra financija, Marka Primorca, o porezu na nekretnine. Smatramo da je porezna politika prema nekretninama u Hrvatskoj štetna jer potiče neodrživ rentijerski model rasta, pogoduje bogatima i onima koji imaju značajan višak nekretnina te produbljuje društvene nejednakosti i nepravde", istaknuli su iz tog sindikata.

Dodali su i kako im je "drago čuti" da novi ministar smatra kako je nužno oporezovati taj višak nekretnina, pravednije rasporediti porezno opterećenje i dodatno pomoći građanima s najnižim dohotcima.

Međutim, ocijenili su da je ministar "potpuno u krivu kada ističe da sada nikako nije vrijeme za porez na nekretnine".

"Takvom izjavom izlaže se opasnosti da ga svrstavaju na stranu onih kojima za takav porez nikad neće biti dobro vrijeme jer raspolažu velikim viškom istih, na stranu onih koji su rušili prijedlog bivšeg ministra Marića", ustvrdili su i dodali kako nema nikakvog ekonomskog razloga zašto bi takav porez, za većinu građana nimalo različit od postojeće komunalne naknade, koji ozbiljno treba zahvatiti samo ekstra imućne, trenutno bio štetan za ekonomiju. Dapače, njegovim uvođenjem, kako su istaknuli, otvorila bi se mogućnost poreznog rasterećenja dohotka ili smanjenja regresivnih učinaka PDV-a.

Iz NSZVO su ustvrdili i da je, politički gledano, baš sada vrijeme za porez na nekretnine.

"Relevantan dio građana ove zemlje već se nalazi u ozbiljnoj egzistencijalnoj situaciji. Nažalost, globalne okolnosti i trendovi kretanja inflacija i kamata mogli bi već krajem ove ili iduće godine dovesti do recesije i daljnjih problema za naše građane. Ako u ovom trenutku nije dobar politički trenutak za stvaranje pravednijih temelja redistribucije bogatstva u društvu, postavlja se pitanje kad će biti. Od novog ministra financija očekujemo da tu činjenicu prepozna", poručili su u pismu iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koje potpisuje Matija Kroflin, pomoćnik glavnog tajnika.