profesor na ekonomiji

Tko je Marko Primorac, kandidat za novog ministra financija?

05.07.2022 u 22:51

Bionic
Reading

Marko Primorac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, kandidat je za novog ministra financija nakon što je Zdravko Marić odlučio dati ostavku iz osobnih razloga

Primorac, rođen 1984. godine, završio je XV. gimnaziju u Zagrebu i 2003. upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu. Diplomirao je 2007., a 2009. završio Poslijediplomski specijalistički studij obranivši rad „Analiza kreditne sposobnosti lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj“ za koji je dobio nagradu Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika.

U 2013. je obranio doktorsku disertaciju pod naslovom: „Fiskalna decentralizacija i ublažavanje lokalnih nejednakosti u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj“ za koju je nagrađen nagradom “Dr. Pero Jurković”. Na Ekonomskom fakultetu – Zagreb zaposlen je od 2007. i sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija „Javne financije“, „Lokalne financije“, „Porezni sustav Republike Hrvatske“ i „Upravljanje javnim dugom“ na hrvatskom te „Public Finance“ na engleskom jeziku.

Primorac je već ranije punio stupce novina kada je s danas pokojnim ekonomistom Antom Bajom napisao kritički osvrt o javnom zaduživanju, zbog čega ga je tadašnji ministar financija Slavko Linić prozvao “neznalicom koja je spavala 10 godina”.

Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je potpredsjednik Nadzornog odbora HEP-a., a od 2018. je potpredsjednik Revizorskog odbora Hrvatske lutrije. Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za gospodarstvo.

Iz tog vremena datira i njegov intervju za Novu TV kada je izjavio je kako priželjkuje veće plaće.

'Mislim da bi u sljedećim koracima i krugovima te porezne reforme, ako će njih biti, trebalo staviti veći naglasak na rasterećenje plaće kako bi trošak rada za poslodavce bio niži, a neto plaća za posloprimce veća", rekao je početkom 2019. godine.

U fokusu medija ponovno se našao kada se u veljači 2021. godine zajedno sa suprugom Iskrom cijepio preko reda protiv koronavirusa.

Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

  • +3
Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX