optužen za ubojstv

Novozelanđanin proveo 19 godina nevin u zatvoru, dobit će rekordnu odštetu

18.08.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Novozelanđanin koji je nevin proveo u zatvoru ukupno 19 godina dobit će rekordnu odštetu od gotovo pet milijuna novozelandskih dolara, odnosno 2,7 milijuna eura, objavila je vlada u petak.

Alan Hall je 1986. godine osuđen za ubojstvo Arthura Eastona i ranjavanje njegovog sina Brendona i dobio doživotnu kaznu zatvora. S prekidima je u zatvoru bio ukupno 19 godina, a presuda mu je poništena prošle godine.

Vlada je pristala isplatiti mu 4.933.725 dolara odštete za sve te godine provedene iza rešetaka, rekla je novozelandska ministrica pravosuđa Deborah Russell.

"Priznajem da isprika i odšteta nikada neće moći u potpunosti ispraviti nepravdu koju je gospodin Hall pretrpio. No nadam se da će donekle pomoći gospodinu Hallu da ponovno izgradi svoj život i da će mu omogućiti da se bavi stvarima kojima želi", rekla je Russell.

Obitelj Hall je priopćila da je najvažnije što je vlada priznala njegovu nevinost, ali su naglasili da to nije uspjela dočekati njegova majka Shirley.

"Alan je imao 24 godine kad je uhićen. Sada ima 61 godinu. S današnjom objavom, Alan se može usmjeriti na ono što mu je desetljećima bilo uskraćeno - graditi svoj život kao slobodan čovjek", dodali su u priopćenju.