POLICIJA ČUVA REDAKCIJU

Novosti danas izlaze s istom naslovnicom!

06.10.2010 u 13:34

Bionic
Reading

'Prerezat ćemo ti grkljan'. Bacit ćemo vam bombu u redakciju!' To su samo neke od niza prijetnji koje je glavni urednik Novosti Rade Dragojević osobno ili na redakcijski e-mail primio od anonimnih građana koje je zasmetala naslovnica ovog tjednika na kojoj je objavljena fotografija dva miga s naslovom 'Oba, obadva su pala'

Kako nam je potvrđeno iz redakcije Novosti, taj tjednik danas će izaći sa skoro jednakom naslovnicom. Na početnoj strani novina opet će se naći naslov 'Obadva, obadva su pala' dok će pored naslova stajati 'Za Čička i sve one koji nisu shvatili'.

Zbog prijetnji koje su stigle na redakciju ispred redakcije u Gajevoj ulici policija je poslala dvije policajke koje paze da se nešto nepredviđeno ne dogodi.

'Policija je tu, ja osobno nisam zatražio zaštitu, ali čini se da ću morati. Prijetnje stalno stižu, tajnica redakcija potpuno nenavikla na takvu situaciju je prestrašena, a ni ostatku redakcije nije svejedno', kazao nam je vidno uznemireni Dragojević.

Ukoliko se ostvari ijedna prijetnja, odgovornima, kaže Dragojević će smatrati ministra obrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Josipa Lucića te predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička, koji su jučer tijekom cijelog dana u svojim priopćenjima i javnim istupima 'huškali javnost i pozivali na linč'.

Uz njih kao glavnog vinovnika za huškačke aktivnosti smatra HTV.

Zbog prijetnji redakciji novostima oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo koje je zatražilo 'punu zaštitu i sigurnost tjednika Srpskog narodnog vijeća "Novosti", i njezinog glavnog urednika', s obzirom na prijetnje koje su im pristigle tijekom jutra.

Te su prijetnje, po ocjeni HND-a, izravna posljedica jučer stvorene atmosfere oko naslovne stranice,a prema njihovu mišljenju 'loše je i opasno kada medije kritiziraju najviše vojne institucije'.

Iz izjava Vukelića i Lucića proizlazi da vojne institucije daju sebi za pravo javno prosuđivati koji hrvatski građani jesu, a koji nisu dobronamjerni, odnosno koji su neprijatelji, stoji u priopćenju.

'Sigurno da naslovnicu s ilustracijom dva pala miga i tekstom "Oba su pala" netko može doživjeti kao uvredu, no želimo podsjetiti da je doslovce isti telop "Oba su pala" imao i središnji Dnevnik HTV-a onoga dana kada su pala dva hrvatska miga, podsjećaju iz HND-a.

Da 'Novosti' nisu jedine koje su 'iritirale' javnost prisjetio se i Dragojević koji je, kako reče, u nekoliko navrata na radio Anteni čuo kako spirkeri to govore i smiju se u eter.

'Oba su pala nije sveta sintagma na koju netko ima pravo.Ako ne možemo pisati o faktima o čemu možemo?', zapitao se na kraju Dragojević.