ŠEKS DOVEO ZAKON U PITANJE

Novinarima ipak omogućeno da prate istragu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2009 14:05
  • Objavljeno 30.06.2009 u 14:00
Vladimir Šeks

Vladimir Šeks

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Postoji li za to opravdan interes javnosti i ako nije u suprotnosti s interesima istrage, sudske će istrage ubuduće ipak biti dostupne javnosti, odnosno novinarima, odlučio je danas Hrvatski sabor, izmijenivši Zakon o kaznenom postupku (ZKP), čije je izglasavanje bilo dovedeno u pitanje zbog amandmana da se omogući revizija presuda u političkim procesima bivše SFRJ

Naime, Sabor je sa 77 glasova za (najmanje je toliko trebalo za izglasavanje zakona), uz izmijenjeni Zakon izglasao i amandman potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa (HDZ) da se ublaži odredba o tajnosti istrage.

Iako je iz Vlade ranije najavljivano da će u novom ZKP-u, koji sutra stupa na snagu, tajnost istrage (prije potvrđivanja optužnice) vrijediti samo za stranke u postupku, a ne i za novinare, HDZ je odlučio amandmanom ne ukidati tajnost istrage.

Šeks je u nedavnoj saborskoj raspravi govorio kako postupanje prije potvrđivanja optužnice treba ostati tajno, ističući da se time ne želi ograničiti sloboda medija, već zaštititi svjedoke, osobe iz istrage, samu istragu i presumpciju nevinosti, te onemogućiti da javnost unaprijed osudi osumnjičenog.

Ipak, Vlada je Šeksov amandman izmijenila na način da će osoba nadležna za vođenje istrage odlučivati postoji li opravdan interes javnosti da istraga bude javna i ne ugrožava li to cijeli postupak.

Vladin plan da izmijenjeni ZKP već sutra, 1. srpnja, stupi na snagu ugrozio je zahtjev SDSS-a i SDP-a da se glasovanje odgodi zbog drugog Šeksovog amandmana da se zakon izmijeni i na način koji bi omogućio reviziju presuda donesenih zlouporabom političke moći u bivšoj SFRJ, i to na svim kaznenim sudovima, ne samo na vojnim kako sada stoji u ZKP-u.

Amandmanom se predlagalo i ukidanje prekluzivnog roka od dvije godine za reviziju takvih presuda, te da zahtjev za revizijom, ako su osuđene osobe ili njihovi nasljednici umrli, mogu podnijeti i domaće udruge za ljudska prava.

Nakon desetominutne stanke, Milorad Pupovac (SDSS) zatražio je odgodu glasovanja, ističući potrebu da se saborske stranke usuglase oko toga kakve su moguće posljedice tog amandmana te mehanizmi njegove provedbe.

'Jesmo za to da se stvore pretpostavke za reviziju i pravnu rehabilitaciju, ali s obzirom na sve moguće posljedice u političkom životu, u međusobnim političkim odnosima, smatramo neophodnim to još jednom razmotriti', poručio je.

S tim se složio i Nenad Stazić u ime Kluba SDP-a, također tvrdeći da njegova stranka ne sumnja u dobre namjere predlagatelja o uvođenju revizije za političke procese u bivšoj državi, ali da tako složen proces treba pomno razmotriti i razraditi.

'Samo taj jedan članak zahtjeva raspravu u dva čitanja jer je to preozbiljno pitanje da bi ga tako neozbiljno shvatili', rekao je Stazić.

Šeks je potom sa saborske govornice apelirao da se zbog jednog amandmana ne dovodi u pitanje cijeli zakon, te inzistirao na glasovanju zajedno s amandmanom, pa i nakon što mu je Pupovac predložio da povuče amandman i po stupanju zakona na snagu predloži njegove izmjene.

Za izmjene ZKP-a potom je glasovalo 77 zastupnika, točno kolika je i natpolovična većina u sabornici potrebna za donošenje ZKP-a.

Bez ikakvih problema zastupnici su izglasali izmjene Zakona o Državnom odvjetništvu i o USKOK-u, a u drugo čitanje upućen je prijedlog novoga zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Sabor je nakon glasovanja nastavio pojedinačnu raspravu o izvješću o radu istražnog povjerenstva za nabavku vojnih kamiona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi