ZBOG KOLEKTIVNOG UGOVORA

Novinari sutra izlaze na referendum o štrajku

jutarnji tiskara rotacija novine

jutarnji tiskara rotacija novine

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina/CROPIX

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) najavio je za sutra provedbu referenduma o štrajku novinara zbog višegodišnjeg odbijanja predstavnika novinskih izdavača da sklope Kolektivni ugovor kojim bi se uredio minimum radnih i materijalnih prava zaposlenih u medijima

SNH u današnjem priopćenju poziva članstvo i ostale zaposlenike u medijskim kućama na izjašnjavanje o štrajku budući da niti nakon osam godina pregovaranja s HUP-ovom Udrugom novinskih izdavača nije postignut dogovor o nacionalnom Kolektivnom ugovoru za novinare i radnike sektora tiskarske, izdavačke i medijske djelatnosti.

Referendum o štrajku počet će u petak, 4. studenoga, u 10 sati u svim podružnicama SNH-a, trajat će nekoliko dana dok ne stignu odgovori koje će poštom uputiti članovi izvan podružnica, a mogu mu pristupiti stalno zaposleni kao i honorarni

suradnici u medijima.

SNH navodi da je učinio niz ustupaka u želji da se Kolektivni ugovor ipak potpiše, no poslodavci ne žele priznati ni elementarna materijalna prava zaposlenih u medijima. Prema prijedlogu poslodavaca, novinar početnik imao bi ugovorenu samo najnižu plaću od 4000 kuna u bruto iznosu, što je znatno manje od prosječne bruto plaće u državi.

Novinarima i ostalim medijskim djelatnicima nude se prigodne nagrade (božićnica, regres, uskrsnica) koje su čak i ispod neoporezivih iznosa. Dodatak na staž uvjetuje se na različite načine (između ostaloga isplaćivao bi se samo u slučaju rasta BDP-a na godišnjoj razini od tri ili više posto), a žele ga i zamrznuti do 31. prosinca 2012. godine, napominje sindikat.

Budući da odbijanje poslodavaca da potpišu Kolektivni ugovor predstavlja jedan od opravdanih razloga za industrijske akcije, SNH je odlučio organizirati referendum o štrajku.

Anketiranje o štrajku organizira se slijedom zaključaka Skupštine SNH-a i odluke Izvršnog odbora SNH-a, a provodi se kao dio akcije obilježavanja Europskog dana za obranu novinarstva, 5. studenoga, stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi