FESTIVAL U SUNJI

Novinari se natjecali u kuhanju žganaca

04.03.2013 u 11:50

Bionic
Reading

Jedinstvena, hvalevrijedna, specifična i prva takve vrste u Hrvatskoj, a i šire, manifestacija 'Festival žganaca' koja se održala u općini Sunja pokazala je da se ipak može bez velikih financijskih sredstava, ali s kvalitetnom organizacijom napraviti nešto specifično, nesvakidašnje, nešto što će svakome tko je posjetio ovu kulturno-umjetničku manifestaciju ostati vječno u sjećanju

Bio je to dan spontanog druženja, natjecanja deset novinarskih ekipa, među kojima je bila i ekipa tportala, u kuhanju žganaca od domaćeg bijelog kukuruznog brašna na stari, tradicijski način. Zahvale na iznimno kvalitetnoj organizaciji idu Turističkoj udrugi Sunja i njenom predsjedniku Mihovilu Žarinčiću, ali i članicama KUD-a 'Sunjanka' Sunja, članovima 'Seljačke sloge', brojnim mještanima Grede Sunjske i svima onima koji su ovom manifestacijom pokazali da se zaista može osmisliti nešto što može ovaj dio posavskoga kraja dostojno promovirati u nizu njihovih specifičnosti koje posjeduju, od bijelih nošnji vezenih 'belo po belom', s izvornim folklorom i tradicijskom svadbom, za što su trud kao i više puta do sada uložili neumorni Nikola Brleković i Suzana Domitrović.

Ni općinski načelnik Josip Kozarić nije na ovaj dio 'radnih aktivnosti' došao u odijelu, već s pregačom, kuhačom i svojim domaćim bijelim kukuruznim brašnom i dao se u utrku kuhanja žganaca, doprinoseći značaju i važnosti ove manifestacije. Teško da bi se mogla izdvojiti bilo koja novinarska ekipa i njihovi žganci, jer su svi pokazali želju i natjecateljski žar da pokažu koliko im je prvenstveno stalo da ovakva manifestacija uspije te da ovaj prvi 'Festival žganaca' preraste u tradicionalnu manifestaciju. Mi ipak izdvajamo gospođu Macu Alar iz Sunje koja je dodijeljena ekipi tportala, kao domaćica, vrsna kuharica i koja je, može se slobodno reći, uz pomoć novinara tportala napravila najbolje žgance uz koje je priložen saft, gulaš od vrganja i dinstani luk.

Inače, Greda Sunjska gdje je natjecanje održano prvi put se spominje 1334. godine i prepoznatljiva je po posavskim čardacima, tradicijskoj arhitekturi, o kojoj je govorio arhitekt Davor Salopek. Bila je to prigoda da  brojni posjetitelji na jednom mjestu prvi put vide i domaćeg lovačkog psa, posavskog goniča, konja hrvatskog posavca, dok su članice udruge 'Gredske sneje' upriličile izložbu svojih ručnih radova.
Sve zahvale za ovu jedinstvenu manifestacije idu Mihovilu Žarinčiću koji je i ovu prigodu iskoristio kako bi najavio i daljnje aktivnosti TUS-a, tradicionalnu 'Biciklijadu' i po prvi puta 'Grahijadu' za 1. svibnja, niz manifestacija za Dan općine Sunja, kako i brojne popratne kulturno-umjetničke manifestacije koje će biti upriličene u prigodi bilo kojih potreba kojima bi se pridonijelo što kvalitetnijem predstavljanju baštine sunjskog kraja.