KATASTROFALNO RUKOVODSTVO

Novinari od Vlade traže da se pozabavi Vjesnikom

30.01.2012 u 16:24

Bionic
Reading

Vjesnikove podružnice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatskog novinarskog društva (HND) zatražile su danas ostavke predsjednika Uprave Narodnih novina - Press (izdavač lista) Bojana Divjaka te Vjesnikovog glavnog urednika Brune Lopandića zbog, navode u priopćenju, katastrofalne poslovne i uređivačke politike koja je u pitanje dovela opstanak tog dnevnog lista, a od Vlade traže da u listu postavi krizni menadžment i predloži donošenje zakona o Vjesniku

'Divjaka i Lopandića držimo izravno odgovornima za profesionalno i financijsko srozavanje Vjesnika, o čemu svjedoči sramotno mali broj prodanih primjeraka - najniži u Vjesnikovoj povijesti - a zbog kojeg je nedavno donesena odluka o dodatnom smanjenju tiskane naklade i distribucije', ističu u Vjesnikovoj podružnici SNH te ogranku HND-a.

Vladu pozivaju da u Vjesniku stoga postavi krizni menadžment koji bi snimio financijsko stanje i pripremio list za transformaciju u javno glasilo, kao i da Saboru predloži donošenje zakona o Vjesniku.

Iako je lani u ožujku za financiranje Vjesnika odobreno 18 milijuna proračunskih kuna, direktor Divjak, upozoravaju, proteklih mjeseci radnicima nije uplaćivao doprinose, nego je novac neodgovorno trošio na povećanje plaća manjem dijelu ljudi, 'a učinjeno je i sve da list postane podstanar u vlastitim prostorijama, za što Tiskari Vjesnik mjesečno plaća 50.000 kuna'.

Divjak je, navode Vjesnikovi sindikalci i članovi HND-a, sustavno zanemarivao socijalni dijalog, pritom kršeći zakon nedostavljanjem financijskog izvještaja i plana poslovanja Radničkom vijeću, odnosno sindikatu koji obavlja tu funkciju.

Jednako tako, dodaju, ni direktor ni glavni urednik nisu ponudili svoj niti su prihvatili redakcijske projekte kojima bi se osigurala budućnost lista.

Podsjećaju da su novinari i zaposlenici Vjesnika u više navrata bivšoj vladi predlagali donošenje zakona o Vjesniku kojim bi se list pozicionirao kao ozbiljan, uravnotežen i vjerodostojan.

'Budući da Divjak i Lopandić i dalje nemaju odgovor na naša pitanja o sudbini lista (projekt, ako ga uopće imaju, nisu dali socijalnom partneru na uvid), niti su išta učinili za njegovo tržišno pozicioniranje i pretvaranje u javno glasilo, njihov daljnji angažman u listu smatramo štetnim', stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednica Vjesnikove podružnice SNH Biljana Bašić i predsjednik Vjesnikova ogranka HND-a Zlatko Herljević