REDAKCIJSKI PRITISCI

'Novinari ne prihvaćajte Statute koje Uprave nude!'

28.06.2013 u 15:49

Bionic
Reading

Skupština Hrvatskog novinarskog društva koja danas zasjeda u Zagrebu upozorava sve uprave novinskih tvrtki da ne pritišću novinarske predstavnike da hitno - a ne poštujući cjelokupnu zakonsku proceduru – donesu redakcijske statute kako bi od 1. srpnja imali niži porez na dodanu vrijednost

Odredba o statutima medija je na snazi u Zakonu o medijima već devet godina ali to nakladnike tada nije ponukalo da u normalnom vremenu pregovaraju i dogovore s novinarima redakcijske statute.

Prilikom pregovaranja i donošenja redakcijskog statuta nakladnici moraju potpuno poštovati zakonsku proceduru, kako je propisuje Zakon o medijima, u članku 26.

Tamo stoji da statut medija donose nakladnik i predstavnik novinara uz prethodnu suglasnost većine ukupnog broja novinara medija. Novinari biraju svog predstavnika većinom glasova.

To znači da Uprava treba omogućiti da novinari izaberu svog predstavnika koji predlaže tekst Statuta i, nakon pregovora s Upravom, predlaže konačni tekst novinarima na tajno izjašnjavanje.

Kao primjer navodimo slučaj u Glasu Istre u kojem nakladnik zbog brzine donošenja Statuta pritišće novinare da donesu stari statut Glasa Istre koji se već godinama ne koristi a novinarima taj tekst ne odgovara. Takvi i slični pritisci nakladnika na novinare su neprihvatljivi .