POD RADNOM OBAVEZOM

Novinari Glasa Istre u nedjelju počinju štrajk

03.11.2010 u 18:38

Bionic
Reading

Sindikat novinara Hrvatske - podružnica Glas Istre uputio je u srijedu Upravi Glasa Istre novine d.o.o. najavu štrajka koji će započeti u nedjelju, 7. studenoga. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do odluke štrajkaškog odbora

'Počevši od ponedjeljka, 8. studenog, izdanja Glasa Istre bit će stvorena pod radnom obvezom, pod prisilom temeljem skandalozne sudske odluke. Stoga pozivamo javnost i čitatelje Glasa Istre da se solidariziraju s našim sindikatom i našim zahtjevima i - ne kupuju Glas Istre!', priopćili su iz sindikalne podružnice Glasa Istre.

Sindikat se odlučio na štrajk nakon šest mjeseci bezuspješnog pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru te nakon neuspjelog procesa mirenja, koje je održano 28. listopada, a tijekom kojeg je Uprava još jednom jasno pokazala da nema namjeru pregovarati u dobroj vjeri, već isključivo naređivati.

'Uprava želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti osnovicu plaće te novim koeficijentima još umanjiti plaće radnika koje su već gotovo prepolovljene, a istovremeno najavljuje otkaze za četvrtinu zaposlenih. Iako smo ispunili sve zakonske pretpostavke za štrajk u kojem tražimo da se o ovim pitanjima pregovara, a ne da ih poslodavac jednostrano nametne, uslijedila je skandalozna odluka predsjednice arbitraže, sutkinje Županijskog suda u Puli, Ondine Vidulin Matijević, koja je izdavanje novina proglasila djelatnošću koja se ne može prekidati za vrijeme štrajka!

Sutkinja je za 20 radnika uvela radnu obavezu kao da je pitanje izdavanja novina pitanje života i smrti. Sindikat je bio dužan popisati imena onih radnika koji će morati raditi te ih dostaviti poslodavcu zajedno s najavom štrajka, a najkasnije tri dana prije početka štrajka, što smo danas i učinili', navodi se u priopćenju koje potpisuje sindikalna povjerenica Maša Jerin