POREMEĆEN PROGRAM

Novinari BBC-ja od ponoći u štrajku

18.02.2013 u 11:10

Bionic
Reading

Novinari britanskog javnog servisa BBC od ponoći su stupili u 24-satni štrajk zbog najave novog vala otpuštanja zaposlenika, tražeći šestomjesečni moratorij na otpuštanja. Štrajk je poremetio emitiranje redovitog programa, uključujući kultnu emisiju Today na kanalu Radio 4, kao i televizijske vijesti

Mnogi zaposlenici BBC-ja, članovi Nacionalne novinarske unije (NUJ), napustili su zgradu londonskog sjedišta BBC-ja predvođeni glavnom tajnicom NUJ-a Michelle Stanistreet. Štrajk je organiziran s ciljem očuvanja radnih mjesta i kvalitete javnog servisa, poručila je Stanistreet.

Emisija Today na kanalu Radio 4 nije emitirana u redovitom terminu u 6 sati ujutro, već su umjesto nje, uz vijesti, emitirane reprize iz informativnog programa.

Štrajk je organiziran nakon propasti pregovora o preraspoređivanju 30 zaposlenika kojima prijeti otkaz - devet ih radi u Škotskoj, a ostali u podružnicama BBC-ja Five Live, Asian Network i World Service.

Štrajkaši su se okupili pred studijima i uredima BBC-ja u Londonu i širom Ujedinjenog Kraljevstva, a sindikat je priopćio da je zadovoljavajući odaziv na štrajk.

'Ljutiti su i frustrirani zbog loših odluka rukovodstva BBC-ja, odluka koje prisiljavaju novinare na odlazak s posla i kompromitiraju kvalitetu novinarstva i programa', rekla je Stanistreet.

Umjesto da osiguraju to da proces preraspodjele poslova funkcionira u svim sektorima BBC-ja, menadžeri su spremni trošiti javni novac na nepotrebne viškove i žrtvovati egzistenciju iskusnih i talentiranih novinara, dodala je Stanistreet.

Predstavnik za odnose s javnošću BBC-ja poručio je da ta kuća razumije 'koliko je teška situacija u kojoj se ostaje bez posla', ali je i razočarana organiziranjem štrajka jer BBC nastoji osigurati druga radna mjesta kada god može i surađuje sa sindikatima da bi svi članovi dobili odgovarajuću podršku.

Od 2004. godine posao na BBC-ju izgubilo je oko 7.000 ljudi, a do 2017. planira se ukidanje još 2.000 radnih mjesta.