TVRDIO DA JE SIGURAN ZA PIĆE

Novinar lobistu Monsanta ponudio čašu pesticida, a on ga nazvao kretenom

Bionic
Reading

Lobist kompanije Monsanto Patrick Moore izjavio je da je sigurno popiti 'litru njihova pesticida', ali je odbio uzeti čak i gutljaj tog napitka tijekom intervjua za francusku televiziju i bijesno napustio studio nazvavši novinara kretenom

Moor je u razgovoru s novinarom Canala Plus rekao da glifosfat, aktivni sastojak Monsantovog pesticida Roundup, nije odgovoran za porast kancerogenih oboljenja u Argentini, prenose svjetski mediji.

'Možete popiti cijelu litru i neće vam naškoditi', rekao je Moore, ali kada mu je novinar rekao da su za njega spremili čašu tog pesticida pa može popiti gutljaj, burno je reagirao i odbio popiti, rekavši: nisam glup.

Na inzistiranje novinara, Moore je rekao da pesticid nije opasan po ljude i dodao da su mnogi pokušali suicid Roundupom, ali nisu uspjeli u naumu.

Ubrzo je demonstrativno napustio studio i nazvao novinara 'kretenom'.

Zanimljivo je istaknuti da je Moore, po struci biolog, ranije bio veliki ekoaktivist u najpoznatijoj zelenoj organizaciji Greenpeaceu, podsjeća Tanjug. Poslije je prešao na drugu stranu - postao lobist Monsanta, svjetskog lidera u proizvodnji GMO-a. U međuvremenu su reagirali iz Monsanta istaknuvši da im Moore nije na popisu plaćenih lobista.

Nedavno je Agencija za istraživanje raka pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) objavila izvješće u kojem je navedeno da je glifosfat vjerojatno kancerogen za ljude.

Nakon objavljivanja istraživanja, Monsanto je zatražio da WHO povuče izvještaj, uz ocjenu da su nalazi pristrasni i nevažeći.

Kompanija Monsanto prvi je put uvela pesticide za uništavanje korova na bazi glifosfata 1974. koji su svoju popularnost zadobili devedesetih godina prošlog stoljeća.