UDBA OPET IZAZVALA POMUTNJU

Novinar Boris Pavelić tuži Novi list zbog 'upozorenja'

21.07.2015 u 15:12

Bionic
Reading

Iako se činilo da će odustajanje od planiranog otkaza popraviti narušene odnose između Novog lista i novinara Borisa Pavelića, najnoviji razvoj događaja govori suprotno: Doznajemo da će njihov 'nesporazum' završiti na sudu

Naime, odnos između redakcije i novinara narušen je onog trenutka kad je Pavelić na internetskoj stranici riječkog dnevnika objavio članak s izjavom Josipa Manolića da je Tomislav Karamarko radio za UDBA-u. Na informaciju da će mu zbog toga biti uručen izvanredni otkaz reagirale su novinarske organizacije i pojedinci, a ubrzo je novinaru iz Rijeke stiglo upozorenje o kršenju radne obveze, u kojem je Pavelić upozoren da je 'svjesno zaobišao odluku glavnog urednika' da se tekst s izjavom Josipa Manolića o Tomislavu Karamarku ne objavljuje bez reakcije druge strane.

Zbog 'upozorenja' odvjetnica Vesna Alaburić poslala je Upravi zahtjev za zaštitu prava, kojim je zatraženo povlačenje upozorenja Borisu Paveliću. Budući da se Uprava oglušila na zahtjev, prošlog petka, doznajemo, podignuta je tužba protiv Novog lista.

U želji da provjerimo vjerodostojnost informacije kontaktirali smo s kolegom Pavelićem, a on nam je u kratkoj izjavi potvrdio da je doista tužio svoju redakciju.

'Tužba nije usmjerena ni protiv koga osobno. Želim samo na sudu dokazati da nisam prekršio radna pravila, štoviše. Time želim sačuvati vlastito profesionalno dostojanstvo, ali i profesionalizam kolega u Novom listu jer znam da se mnogi od njih ne slažu sa sankcijama protiv mene', kazao je Pavelić za tportal.hr.

U razgovoru sa stručnjacima za radno-pravne sporove doznajemo da se upozorenjem na obveze iz radnog odnosa mijenja radno-pravna pozicija radnika, odnosno upozorenjem su zapravo 'otvorena vrata' za redovit otkaz uvjetovan ponašanjem radnika.

Ukoliko bi, naime, Pavelić uspio na sudu dokazati da upozorenje na obveze iz radnog odnosa nije bilo osnovano, u tom bi slučaju poslodavac prije eventualnog redovitog otkaza ugovora o radu uvjetovanog ponašanjem radnika morao pisano upozoriti na obveze iz radnog odnosa i mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze.

'Upozorenje na obveze iz radnog odnosa'

U tom dokumentu, koji potpisuje predsjednik Uprave Novog lista Neven Klarin, konstatira se da je Pavelić prekršio radnu obvezu jer je 'zaobišao svjesno odluku glavnog urednika' da se tekst s izjavom Josipa Manolića o Tomislavu Karamarku ne objavljuje bez reakcije druge strane, da je 'tu istu odluku prešutio uredniku portala i mimo stava urednika portala doveo u zabludu dežurnu urednicu na portalu', koja je objavila tekst. 'Pri donošenju ove odluke prvenstveno se vodimo interesom Novog lista, ali ostaje pitanje na koji način ovakvi postupci doprinose interesu Novog lista, osim možda stvaranja publiciteta ni negativnog ni pozitivnog, već nepotrebnog, jer je medijsko pojavljivanje izdavačke kuće profesionalno gledajući nepodobno kako u ovoj, tako i u svakoj drugoj prilici. Donošenje odluke o izvanrednom otkazu u ovom kontekstu mislim da nikako ne bi naštetilo Novom listu ukoliko se sam događaj ne bi interpretirao na krivi način kao puno puta do sada', stoji u upozorenju Paveliću.

Povodom Pavelićeva slučaja ranije je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo upozorivši na sve učestaliju pojavu u hrvatskim medijima u kojima su novinari izloženi sve većem pritisku kako ne bi radili svoj posao. Uz to su izrazili zabrinutost da će se nastaviti pritisci, kao i otkazi novinarima u raznim medijima, a bez opravdanih i u zakonu utemeljenih razloga.

Hrvatsko novinarsko društvo također je javno upozorilo na još nekoliko vrlo uznemirujućih informacija o otkazima koji se spremaju 'neposlušnim' novinarima u više medija, kao i o pritiscima na novinare i urednike kako bi radili neprofesionalno. 'Takvi pritisci već su rezultirali uredničkim odlukama o neobjavljivanju više tekstova u raznim medijima, a protivno standardima novinarske profesije', istaknuli su.