RATNE UDRUGE TRAŽE REVIZIJU

Novim popisom provjeriti koliko Srba ima u Vukovaru

09.01.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara traži od vlade i mjerodavnih tijela da se još jedanput provjeri živi li u Vukovaru zaista 34,87 posto Srba, koliko ih je po popisu stanovništva iz 2011. godine

'Ako je taj postotak točan, pozvat ćemo sve braniteljske i stradalničke udruge da nas podupru u zahtjevu za raspisivanje referenduma o ukidanju za nas spornog Zakona o pravima nacionalnih manjina jer samo njegova izmjena jamči da će Vukovar biti i ostati ono što je uvijek bio - hrvatski grad u kojem će u miru živjeti svi dobronamjerni građani koji Hrvatsku smatraju svojom domovinom', navodi se u priopćenju te koordinacije.

Koordinacija ističe i kako je postotak od 34,87 posto Srba u udjelu stanovništva prenapuhan jer, kako navodi, velika većina Srba živi u Srbiji, a u Vukovar dolaze samo po potrebi, da bi podigli mirovine i ostvarili neka od socijalnih i materijalnih prava.

Koordinacije također napominje kako zasad ne organizira i ne podupire dolazak u Vukovar bilo kojeg pojedinca ili udruge ni prosvjed u tom gradu.

'Svaka potpora nam je dobrodošla, ali smatramo da se problem dvojezičnosti još može riješiti dogovorom, bez prosvjeda, na zadovoljstvo svih stanovnika Vukovara, te pozivamo ministra branitelja Predraga Matića i ministra uprave Arsena Bauka da prije uvođenja dvojezičnih natpisa dođu u Vukovar i objasne nama i ostalim Vukovarcima kako to da u Vukovaru živi oko 28.000 stanovnika, a ima oko 32.000 birača, jer to je odgovor na toliki udio Srba u ukupnome broju stanovnika', ističe ta koordinacija.

'Ako se ministri ne odazovu na poziv na dijalog, Koordinacija će pozvati sve udruge i građane Vukovara i Republike Hrvatske na javni prosvjed, a o vremenu i mjestu prosvjeda svi će biti pravodobno obaviješteni', navodi u priopćenju Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara koja okuplja 14 braniteljskih i stradalničkih udruga.