RIZIČNA OKUPLJANJA

Novih 88 slučajeva zaraze koronavirusom u BiH, stručnjaci upozoravaju građane

24.06.2020 u 13:33

Bionic
Reading

Novih 88 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u BiH u testiranjima provedenim u posljednja 24 sata, zbog čega epidemiolozi strahuju kako bi se stanje moglo dodatno pogoršati nakon što su naglo ukinute restriktivne mjere, a građani prestali poštovati epidemiološke mjere.

Po 44 osobe oboljele su od novoga virussa Covid-19 u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, izvijestili su entitetske zdravstvene institucije. Najveći broj osoba koje su bile pozitivne na testiranju u zadnja 24 sata zabilježen je u Sarajevu, njih 15, te Tuzli. U Republici Srpskoj najviše je zaraženih osoba otkriveno u Tesliću, na sjeveru zemlje.

Nakon rasta broja zaraženih zdravstvene vlasti oba entiteta pozvale su građane na poštivanje mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju mjera prevencije koje su na snazi - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora”, naveo je Krizni stožer federalnog ministarstva zdravstva.

Infektolog dr. Jurica Arapović iz Covid bolnice u Mostaru ocijenio je kako su vlasti prerano ukinule razmjerno stroge mjere za sprječavanje zaraze koronavirusom.

  • +30
Koronavirus u BiH Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

"Za vikend su evidentirana 93 oboljela, što je najveći broj oboljelih u jednom danu, i zbog toga se svi moramo zabrinuti“, rekao je Arapović za portal Klix.

Upozorio je kako se, unatoč stalnim upozorenjima, veliki broj građana opustio te je ocijenio da su velika okupljanja iznimno rizična za daljnje pogoršanje stanja i rast broja zaraženih osoba.