popis terorističkih entiteta

Novi Zeland zamrzava imovinu Hamasa na svom teritoriju

29.02.2024 u 10:24

Bionic
Reading

Novi Zeland je u četvrtak stavio palestinsku islamističku skupinu Hamas na popis terorističkih entiteta i uveo je zabranu putovanja "ekstremističkim" izraelskim naseljenicima za koje je rekao da su počinili nasilne napade na Palestince na Zapadnoj obali

Premijer Christopher Luxon rekao je u izjavi da su napadi Hamasa na Izrael u listopadu "bili brutalni i mi smo ih nedvosmisleno osudili".

No dodao je da Novi Zeland želi biti jasan da se označavanje Hamasa odnosi na akcije terorističkog entiteta i da se to ne odražava na palestinski narod u Gazi i diljem svijeta.

Novi Zeland je vojno krilo Hamasa proglasio terorističkim entitetom 2010. godine.

Ministar vanjskih poslova Winston Peters rekao je da cijeli Hamas snosi odgovornost za napade u listopadu, što otežava vladi Novog Zelanda da razlikuje vojno i političko krilo skupine.

U napadima 7. listopada ubijeno je 1200 ljudi, prema izraelskim podacima. Od tada je izraelska zračna i kopnena kampanja u Gazi kojom upravlja Hamas ubila oko 30.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze.

Odluka Novog Zelanda proglašava kaznenim djelom obavljanje imovinskih ili financijskih transakcija s Hamasom ili pružanje materijalne pomoći. Također zamrzava svu imovinu Hamasa na Novom Zelandu.

To ne sprječava Novi Zeland u pružanju humanitarne i buduće razvojne pomoći za civile u Gazi.

Luxon je također rekao da je "ozbiljno zabrinut zbog značajnog porasta ekstremističkog nasilja koje provoede izraelski naseljenici" protiv Palestinaca posljednjih mjeseci.

"Ovo je posebice destabilizirajuće u onome što je već velika kriza", rekao je Luxon.

Stajalište Novog Zelanda je da izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijima predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Vlada je rekla da će nastaviti podupirati buduću palestinsku državu kao dio dogovorenog dvodržavnog rješenja, pozivajući na okončanje sadašnjeg sukoba i hitno ponovno pokretanje mirovnog procesa na Bliskom istoku.