zadržavaju mjere

Novi Zeland ima prvi smrtni slučaj od covida-19 u više od tri mjeseca

04.09.2020 u 12:45

Bionic
Reading

Novi Zeland izvijestio je u petak o svom prvom smrtnom slučaju povezanom s covidom-19 u više od tri mjeseca, a premijerka Jacinda Ardern odlučila je zadržati mjere protiv širenja koronavirusa najmanje do sredine rujna

Novozelandsko ministarstvo zdravstva reklo je da je u aucklandskoj bolnici u petak od covida-19 umro muškarac u 50-im godinama. Bio je povezan s poznatim aucklandskim klasterom te smješten na intenzivnu skrb zadnjih nekoliko dana.

S njegovom smrću broj smrtnih ishoda povezanih s covidom-19 porastao je na 23.

To je prvi smrtni slučaj povezan s covidom-19 u Novom Zelandu od 28. svibnja.

Auckland, najveći grad u zemlji i žarište novog vala epidemije, ostaje na razini upozorenja 2,5 koji podrazumijeva ograničavanje okupljanja na 10 ljudi.

"Snažan zdravstveni odgovor ostaje najbolji gospodarski odgovor. Budemo li ga se držali, brže ćemo se riješiti ograničenja i rizika od ponovnih skokova", rekla je Ardern na konferenciji za novinare.

Razina upozorenja u drugim dijelovima zemlje bit će ispod 2, što podrazumijeva pravila fizičkog razmaka i okupljanja najviše do 100 ljudi. Mjere će se iznova razmotriti 14. rujna.

Ministarstvo zdravstva je izvijestilo o pet novih slučajeva covida-19 u petak - tri slučaja lokalnog prijenosa i dva uvezena slučaja u organiziranim objektima za izolaciju.

U zemlji je dosad zabilježeno 1413 slučajeva koronavirusa, od njih je aktivno 112.

Pacifička zemlja od 5 milijuna stanovnika imala je uspjeha u zadržavanju lokalnog prijenosa covida-19, ali novi val zaraze u Aucklandu nagnao je vlasti prošli mjesec vlasti da uvedu karantenu.

Karantena je većinom ukinuta u nedjelju omogućivši ponovno otvaranje škola i ureda, premda su zaštitne maske obavezne u javnom prijevozu širom zemlje.