'TAJ FILM NEĆETE GLEDATI'

Novi verbalni rat: U Zagrebu rekli da je Srbija kriva za agresiju, Vučić pobjesnio

29.08.2017 u 13:02

Bionic
Reading

Nakon što je regionalnu konferenciju o nestalim osobama jučer demonstrativno napustio srpski predstavnik Veljko Odalović, jer ga je zasmetala izjava pomoćnika ministra branitelja Stjepana Sučića koji je implicirao da je srpska politika začetnik svih ratova na području bivše Jugoslavije, javio se i srpski predsjednik Aleksandar Vučić kazavši kako mnogi žele vidjeti 'malu, uništenu i poniženu Srbiju'. 'Takav film nećete gledati', poručio je

Odalović je rekao da je sramota zloupotrebljavati takav skup i da neće dozvoliti da se na ovakav način vrijeđa Srbija, javlja RTS.

U telefonskoj izjavi za Tanjug, Odalović je objasnio da nije u redu da se takvi skupovi zloupotrebljavaju 'jer smo ovdje da rješavamo sudbinu nestalih osoba'.

'Ostrašćenost s kojom je predsjednik Komisije govorio o Republici Srbiji bila je toliko izražena da je prisustvovanje takvom skupu, čiji je on ipak bio domaćin, bilo ponižavajuće', rekao je Odalović.

Istakao je da Srbija i dalje ostaje apsolutno posvećena rješavanju sudbine nestalih osoba i to smatra svojim prioritetom.

'To je humanitarno, civilizacijsko, ali i političko pitanje koje se sigurno neće rješavati ovakvim stavovima službenih osoba Republike Hrvatske', naveo je Odalović.

Iako je Odalović napustio konferenciju, srpski premijer Aleksandar Vučić smatra da je trebao žešće reagirati.

'Pozvao sam Odalovića i rekao da je dobro da je štitio dostojanstvo Srbije, ali sam rekao da je trebao oštrije reagirati i u lice reći sve što misli o zločinima koje su činili protiv Srba na različitim mjestima', objasnio je predsjednik Srbije.

Ovo što se dogodilo u Hrvatskoj, kako ističe, navodi ga da se zapita kakva je to Srbija kakvom bi se neki zadovoljili.

'Je li to nemoćna Srbija, slaba, na koljenima, ili bi ih zadovoljilo da Srbija ne postoji. Srbija ni ekonomski, ni vojno, ni politički neće slabiti i bit će sve snažnija. To je nešto što će nam donositi probleme i odnos u kojem će neki stalno tražiti da se sramimo sebe', uvjeren je Vučić.

  • +16
Sva lica Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Poručio je da se Srbija nema čega stidjeti, a prije svega ne svoje prošlosti.

'Nemojte da gotovo sve u okruženju podsjećamo na nacističku prošlost i Sile osovine u Prvom svjetskom ratu i svim drugim stvarima poslije toga. Samo hoćemo mir i stabilnost, nikoga ne diramo', kazao je.

Vučić je kazao da ovakvo ponašanje govori samo kolika nervoza postoji kod mnogih koji vide da Srbija, po njihovim kriterijima, nije dovoljno slaba, mala i ponižena.

'Taj film nećete gledati', kazao je Vučić. Spomenuo je da je u Hrvatskoj kritiziran nakon što je javno poručio djeci da navijaju za veće klubove od Dinama ili Rijeke, klubove poput Zvezde ili Partizana.

'Zar Zvezda ili Partizan nisu veliki klubovi, veći od Dinama ili drugih hrvatskih klubova. Treba li zabraniti djeci da navijaju za veće ili srpske klubove? Od toga su napravili temu, ali nisu od ustaških znakova u Jasenovcu', rekao je Vučić.

Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić, komentirajući u ponedjeljak odlazak predsjednika Komisije za nestale osobe Srbije Veljka Odalovića s tematske konferencije o nestalima na području bivše Jugoslavije u Zagrebu, rekao je kako je poznato da je 'ideja velike Srbije i Memorandum SANU-a krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posljedica te ideje'.

'Ali isto tako sam rekao da je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan dio i šest godina, sve do mirne reintegracije, uglavnom sve te velike i pojedinačne grobnice nalazile su se upravo na tim prostorima. To su parametri koje, kao vojnik, sa sigurnošću mogu pretpostaviti, ali s obzirom na to da imam i informaciju, sve se nalazi u arhivima Republike Srbije', rekao je Sučić za Hinu.

Odalović je napustio konferenciju izjavivši kako je Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA, rekavši da sve zlo dolazi iz Beograda.

Odgovarajući na novinarski upit, Sučić je rekao da su rađene raščlambe borbenih djelovanja, pogotovo za prostor u istočnoj Slavoniji, u kojoj je to radila Prva armijska oblast, i postoji dokument o sanaciji tog prostora te dokumenti o tome gdje su bila primarna i pojedinačna grobišta, kako se postupalo temeljem sveukupne sanacije. Isto tako, nakon otkrivanja masovne grobnice na Ovčari Generalštab JNA u suradnji s tadašnjim rukovodstvom Republike Srbije donio je odluku o premještanju grobnica. Vojska, kad nešto radi, uvijek ostavi trag, ništa se ne radi bez zapovijedi i izvješća i sva se ona nalaze u Beogradu u nekim arhivima, ustvrdio je Sučić.

Upitan za komentar Odalovićeve tvrdnje kako nema novih korisnih informacija, Sučić je podsjetio kako je 8. prosinca 2016. predan zahtjev Komisiji za nestala lica u Srbiji, u kojem je navedena svaka pojedina aktivnost potrebna da bi se došlo do informacija o nestalim osobama.

Na upit za pojašnjenje svoje izjave o dolasku zla iz Srbije, Sučić je rekao da 'ako se izvadi jedna riječ ili rečenica iz konteksta..., kad krenemo u priču, mora se znati tko je započeo rat i gdje se vodio'.

Rat se, ističe, nije vodio na teritoriju Republike Srbije, 'a u svakom su ratu oni bili'.

Ponovio je kako je ideja o stvaranju velike Srbije i oduzimanju Hrvatima prirodnog i povijesnog prava utemeljena u zaključcima Memoranduma SANU-a i da je projekt krenuo iz Beograda.

Na Odalovićevu tvrdnju kako u Srbiji nemaju zahtjev za bilo kojom poznatom lokacijom ili grobnim mjestom i pojedincem za koje nisu dali odgovor, Sučić je rekao da se to odnosi na grobišta u Srbiji, 'a nas zanimaju primarne grobnice na prostorima koji su bili okupirani četiri, odnosno šest godina. Što je s tim primarnim grobištima, gdje su prebačeni posmrtni ostaci', upitao je Sučić, dodajući kako je sada 'najlakše staviti se u kontekst Srbije i reći - nemamo informacija ni o kakvim grobištima'. 

Aleksandar Vučić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Također je rekao kako je na konferenciji u ime Uprave za zatočene i nestale dužan predstaviti svoj rad, što je učinio i iznio probleme na koje nailaze. Ako mislim da je ključ rješenja u Srbiji i idem snagom argumenata i činjenica, zašto to netko negira, istaknuo je.

Većina grobišta je premještena nakon što su međunarodni čimbenici potvrdili lokaciju na Ovčari, poslije toga se krenulo i zna se tko je to provodio imenom i prezimenom, koje postrojbe, i znaju se i datumi kad se to događalo, jer postoje zapisi o svim tim aktivnostima, čak i imena osoba koje su upravljale motornim vozilima u toj aktivnosti, ustvrdio je Sučić.

'Moramo se pogledati u oči i prihvatiti činjenice i okolnosti koje su se događale u Domovinskom ratu i bez obzira na protek vremena ne treba ništa zaboravljati. Zna se da je Domovinski rat bio obrambeni i da je negdje netko odnekuda došao i želio Hrvatima oduzeti prirodno i povijesno pravo na stvaranje države i dogodilo se ono što se dogodilo. Vojno-redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani povijesni prostor RH vraćen u državne granice', rekao je, uz ostalo, Sučić.