MINISTAR MATIĆ

'Još uvijek tražimo 1589 hrvatskih državljana'

01.04.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je u srijedu nakon identifikacije posmrtnih ostataka 15 osoba ekshumiranih iz zajedničkih grobnica nestalih nakon humane asanacije 1995. godine da se još traži 1589 hrvatskih državljana.

'Pokušat ćemo doći do brojke nula i bili bi jako sretni da maksimalno smanjimo broj nestalih osoba', kazao je Matić novinarima. Naglasio je kako njegovo ministarstvo daje sve od sebe - informacijama s terena, organiziranjem tribina na kojima sudjeluju građani hrvatske i srpske nacionalnosti, i u kojima im potporu daju Katolička i Pravoslavna crkva, da bi došli do informacija.

Matić je naveo da su posmrtni ostaci osoba, koje su identificirali članovi njihovih obitelji na zagrebačkom Zavodu za susku medicinu i kriminalistiku, pronađeni u više grobnica na području pet županija koje su bile obuhvaćene vojno-redarstvenim akcijama 'Bljesak' i 'Oluja'.

Identifikaciji posmrtnih ostataka, uz članove obitelji, nazočili su promatrači iz srbijanske Komisije za nestala lica te međunarodnih organizacija koje se bave tom problematikom.