DISIDENTI OPTUŽUJU

Novi val uhićenja u Kini

19.10.2010 u 13:53

Bionic
Reading

Otkada je 8. listopada objavljeno da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir 54-godišnji politički zatvorenik Liu Xiaobo, vlasti su se okomile na simpatizere tog poznatog i odvažnog kineskog disidenta

Među uhićenima se nalaze Ding Zilin (74), vođa grupe obitelji ubijenih 1989. u pokolju na Trgu mira  (Tiananmen), poznate kao Majke Tiananmena. 'Osuđujemo vlast zbog zatvaranja Ding Zilin', kazala je Zhang Xianling, članica udruge, koja je

optužila vlasti i policiju da šikaniranje zahvaća sve njene prijatelje, kao i njena supruga Jiang Peikuna, kojima se blokiraju telefonske veze.

Grupa je preko Facebooka objelodanila zahtjev za oslobađanje Zilin, kao i za oslobađanje supruge nobelovca, Liu Xia, koja se nalazi u kućnom pritvoru, a koja je preko prijatelja i Twittera prva javila o nestanku Zilin.

Majke Tiananmena traže oslobađanje Liu Xiaoboa, osuđenog 2009. na kaznu zatvora od 11 godina zbog kritiziranja Kineske komunističke partije na internetu, naročito zbog Pisma 08, političkog manifesta kojim se traže demokratske reforme i kraj jednopartijske vladavine.

Nobelovac je kazao, preko supruge koja ga je posjetila u zatvoru da mu javi da je dobio nagradu, da je posvećuje žrtvama Tiananmena i svim disidentima. Među aktivistima koji su nestali su Jiang Qisheng, pisac i prijatelj Xiaoboa, Pu Zhiqiang, Wang Lihong, Tu Fu, Zhang Hui te Liao Shuangyuan i njegova supruga Wu Yuqin.