službena statistika

Novi trend među očevima u Crnoj Gori, sve ih više koristi rodiljni dopust

06.03.2018 u 20:01

Bionic
Reading

U Crnoj Gori je, prema službenoj statistici, iz godine u godinu sve više očeva koji koriste rodiljni dopust, a najviše ih je u Podgorici i Rožajama

Razlozi za takvu odluku uglavnom se odnose na činjenicu da supruga ima veća primanja ili status stranog državljanina, pa očevi mogu ostvariti to pravo.

Prema podacima podgoričkog Centra za socijalni rad, pravo na rodiljni dopust prošle su godine iskoristila 84 muškarca, 13 više nego godinu ranije.

Ovo pravo počelo se koristiti i u drugim crnogorskim lokalnim zajednicama, ali je broj korisnika mnogo manji, po jedan u svakom gradu.

Novi crnogorski zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti donijet je 2013. godine, a njime je, primjerice, propisano da rodilje koje su bile zaposlene do tri mjeseca prije odlaska na rodiljni, država njihovom poslodavcu kada otvore bolovanje refundira najviše oko 141 euro neto plaće odnosno 30 posto od prosječne zarade u državi. Ako je zarada manja od prosjeka u zemlji i iznos za refundaciju je, naravno, manji.

Inače, Crna Gora u posljednje vrijeme bilježi nulti porast broja stanovnika i pozitivan prirodni priraštaj, dok je migracijski saldo negativan.