UMIRUJUĆE IZJAVE

Novi talijanski ministar gospodarstva obećao ostanak u eurozoni

10.06.2018 u 16:29

Bionic
Reading

Nova talijanska koalicijska vlada nema namjeru napustiti euro i planira se fokusirati na smanjenje duga, rekao je u nedjelju ministar gospodarstva Giovanni Tria u pokušaju da smiri nervozna financijska tržišta

Status talijanskih obveznica pogoršao se zbog strahova da će novo talijansko vodstvo poduzimati rastrošne poteze koje Italija ne može podnijeti, a tržišta su strahovala da će euroskeptici u novoj koaliciji pokušati izvući državu iz eurozone.

Tria je u svom prvom medijskom nastupu, otkad je prošlog tjedna preuzeo funkciju, za novine Corriere della Sera rekao da koalicija želi potaknuti rast kroz investicije i strukturne reforme.

"Naš cilj je jačati rast i zaposlenost. No to ne planiramo kroz rast proračunskog deficita", istaknuo je Tria i najavio kako će predstaviti svoje nove ekonomske prognoze i ciljeve vlade u rujnu.

"Bit će u potpunosti u skladu s ciljem nastavka smanjenja odnosa duga i BDP-a", naglasio je Tria.

Vlada koja se sastoji od Pokreta pet zvijezda i Lige prvo je je ministra gospodarstva imenovala čovjeka koji je euro nazvao "povijesnom pogreškom". Nakon što je predsjednik države odbio njegovu nominaciju dano mu je manje važno ministarstvo.

  • +6
Giuseppe Conte Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Tria je nepoznati profesor ekonomije koji nije povezan sa strankama, a koalicija ističe kako je predan ostanku u eurozoni. 

"Pozicija vlade je jasna i jedinstvena. Nema govora o napuštanju eura", rekao je ministar. Dodao je kako je razgovarao s njemačkim kolegom i da se raduje "plodonosnom dijalogu" s Europskom unijom.