bliski istok

Novi sukobi Izraelaca i Palestinaca

06.02.2020 u 14:52

Bionic
Reading

Nekoliko Palestinaca je izgubilo život, a izraelski vojnici i policajac ozlijeđeni su u palestinskim napadima koji su se dogodili u četvrtak u dijelovima Jeruzalema i na Zapadnoj obali

Sukob u regiji rasplamsao se nekoliko dana nakon što je SAD prošli tjedan predstavio svoj mirovni plan za Bliski istok. Izrael je svakodnevno gađao ciljeve Hamasa u pojasu Gaze kao odgovor na Hamasovo raketiranje, gađanje minobacačima i bacanje zapaljivih balona nakon Trumpove objave plana.

17-godišnji tinejdžer ubijen je u Hebronu na Zapadnoj obali u srijedu tijekom sukoba s izraelskim vojnicima, postavši prvim prosvjednikom koji je ubijen nakon što je SAD razotkrio svoj plan. Kao odgovor, militantni pokret Hamas pozvao je na eskalaciju sukoba na Zapadnoj obali. Izraelski vojnici rekli su da su da je Molotovljev koktel bačen na njih te su odgovorili otvaranjem vatre.

Rano u četvrtak, 19-godišnjak je ubijen, a sedam drugih Palestinaca ranjeno je u sukobima u sjevernom gradu Jeninu na Zapadnoj obali.

Prema navodima izraelske vojske, vojnici su ušli u Jenin kako bi uništili dom palestinskog napadača. Dogodila se velika pobuna i vojnici su ubili snajperista, rekla je vojska.

U četvrtak ujutro, pored autobusne stanice u Jeruzalemu, 12 izraelskih vojnika ranjeno je nakon što se u njih zabilo vozilo, dok je jedan od njih u ozbiljnom stanju. Policija traži odbjeglog vozača.

U Starom gradu Jeruzalema u četvrtak je ubijen Palestinac nakon pucnjave na izraelskog graničnog policajca blizu Brda hrama. Policajac ima lakšu ozljedu ruke. Područja Starog grada zatvorena su zbog napada.

Američki predsjednik Donald Trump otkrio je svoj plan za Bliski Istok prošli tjedan, za koji je rekao da će okončati izraelsko-palestinski konflikt. Plan jamči izraelsku kontrolu nad Zapadnom obalom, dolinom Jordana i ključnim svetim mjestima u Jeruzalemu. Palestinci su žurno odbacili plan, izrazivši bojazan da to daje legitimitet izraelskom svojatanju dijelova Zapadne obale, koju žele za svoju buduću državu Palestinu. Nakon što je palestinsko vodstvo pozvalo na prosvjede, bilo je izoliranih napada i demonstracija na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.