KAD VEĆ NIJE GRADONAČELNIK

Novi splitski rektor - patolog iz HDZ-a

23.06.2014 u 14:29

Bionic
Reading

Sveučilište u Splitu dobilo je novog rektora: bit će to dr. Šimun Anđelinović, šef Patologije splitske bolnice i član HDZ-a. Na tajnom glasovanju članova Senata osvojio je 20 glasova, dok ih je njegov jedini protukandidat - dekan Medicinskog fakulteta dr. Dragan Ljutić - osvojio dvanaest. Preostala tri člana Senata prekrižila su svoje listiće

Anđelinović je prije dvije godine figurirao kao ozbiljna opcija za predsjednika splitskog HDZ-a, ali i kao mogući kandidat te stranke za gradonačelnika Splita. U nijednu utrku ipak nije ušao.

Na čelo drugog najvećeg sveučilišta u državi i svoj četverogodišnji mandat stupit će 1. listopada ove godine, kada će zamijeniti dosadašnjeg rektora Ivana Pavića. On je tu dužnost obnašao puna tri mandata, dvanaest godina, iako su svi zakoni predviđali maksimalnih dva mandata. Pavić je uz pomoć svojih suradnika bio pronašao vrlo kreativno tumačenje propisa po kojima se izbori 'po starom' i 'po novom' zakonu ne zbrajaju, iako je i u jednom i u drugom slučaju ograničenje na dva mandata bilo vrlo jasno i nedvosmisleno.

Ni izbor njegovog nasljednika nije prošao bez dvojbi: veliko negodovanje izazvala je izmjena statuta samo koji tjedan prije raspisivanja javnog natječaja, kada je ukinuta odredba da novi rektor mora ostvarivati 100 posto radnog vremena na Sveučilištu. To se protumačilo kao pogodovanje 'medicinskom lobiju', odnosno upravo kandidatima Anđelinoviću i Ljutiću, pa su se ostali potencijalni kandidati poput Željka Domazeta i Roka Andričevića povukli.

Dosta glasni tada su bili predstavnici nekoliko najvećih splitskih fakulteta, poput FESB-a, PMF-a, Građevinskog i Ekonomskog fakulteta, na kojima radi i studira oko 40 posto profesora i studenata. No, nadglasani su jer se među 35 članova Senata nalazi čak sedam predstavnika studenata i studentskih organizacija, a zastupljene su čak i formalno nepostojeće institucije poput 'Studentskog centra Šibenik'. Današnji izbor Šimuna Anđelinovića stoga je bio samo formalnost.