različiti pogledi

Novi šef diplomacije BiH najavio što će mu biti prvi zadatak

26.01.2023 u 16:32

Bionic
Reading

Novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković najavio je u četvrtak kako će mu prva zadaća biti usuglasiti vanjsku politiku s Predsjedništvom BiH, koje ima različite poglede oko agresije na Ukrajinu, odnosa prema režimu u Iranu, Europskoj uniji te NATO savezu

Odmah nakon preuzimanja dužnosti, Konaković, koji je i čelnik stranke Narod i pravda, istaknuo je kako će imati "sastanak s članovima Predsjedništva BiH kako bi usuglasili stajališta oko vanjske politike BiH".

Nakon jučerašnje potvrde novog saziva Vijeća ministara BiH većina ministara je, kao i Konaković, u četvrtak preuzela dužnost.

Njegova prethodnica Bisera Turković je u objavi na Facebooku navela kako svoj mandat smatra uspjehom.

"Ostavljamo obranjene institucije države, obranjeni napredak i reforme. Ponosna sam na sve ono što sam radila javno i tajno", napisala je ova dužnosnica najveće bošnjačke stranke SDA, koja je isključena iz novoga saziva Vijeća ministara.

No, takve ocjene Turković ne dijele predstavnici vodećih hrvatskih i srpskih stranaka. Oni su Turković optuživali da je zlorabila svoju poziciju za promicanje bošnjačkih i interesa svoje stranke SDA.

Turković je u dva navrata u posljednja dva mjeseca naložila veleposlaniku BiH pri UN-u Svenu Alkalaju da se suzdrži od glasanja kojima se osuđivao režim u Teheranu. Početkom prosinca prošle godine u Sarajevu se susrela s iranskim kolegom Hosseinom Amirom-Abdollahianom, što su osudili lokalni aktivisti za ljudska prava, te hrvatske i srpske stranke.

BiH se potpisom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU obvezala pratiti vanjskopolitička stajališta Bruxellesa, no u slučaju Irana je, po nekim ocjenama, skrenula s te pozicije.

Usklađivanje vanjske politike BiH još teže će ići kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu. Posebice će to biti teško nakon što je nedavno predsjednik Milorad Dodik donio odluku o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina. U Predsjedništvu BiH pak sjedi srpska članica Željka Cvijanović iz Dodikova SNSD-a.

I hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić, koji je u državni vrh biran mimo volje Hrvata glasovima bošnjačkih birača, nedavno je, prigodom rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a, preko veleposlanika Alkalaja oštro kritizirao visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schdmita te administraciju SAD-a. No mediji su ukazali na to da Alkalajev istup nije bio usuglašen u državnom vrhu zemlje, nego je samo održavao Komšićeva stajališta,

Oko članstva BiH u EU postoji načelno suglasje, no posve je drugačija situacija s integracijom u NATO savez, jer s tim u vezi srpska strana u BiH prati stajališta Beograda, koji se tome protivi.

Konakoviću je na imenovanju novim šefom diplomacije prvi čestitao hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i izrazio želju za dobrom suradnjom.