SALMAN BIN ABDULAZIZ

Novi saudijski kralj još je rigorozniji od prethodnika?

23.01.2015 u 16:06

Bionic
Reading

Nakon što je u petak rano ujutro potvrđeno da je umro 91-godišnji saudijski kralj Abdulah, objavljeno je kako će ga na tronu naslijediti njegov polubrat Salman, koji je dosad nosio titulu okrunjenog princa

Novi kralj Saudijske Arabije, Salman bin Abdulaziz, nije bio prvi izbor za nasljednika kraljevskog trona te bogate monarhije na arapskom poluotoku. Naime, prije njega na redu su bila dva Abdulahova brata, ali su obojica umrla prije kralja pa je tako red došao na polubrata Salmana, koji također nije u cvijetu mladosti – ima 79 godina i također je krhka zdravlja, što i nije neuobičajeno za nekoga njegovih godina.

Zapadni analitičari očekuju da će tranzicija vlasti proći bez puno trzavica, iako su tržišta roba već burno reagirala naglim skokom cijena nafte, ali ne očekuje se da će nestabilnost na tržištu nafte potrajati zbog Abdulahove smrti.

Tko je, dakle, novi saudijski kralj? Rođen je na Silvestrovo 1935. godine, od 1955. do 1960. bio je guverner Rijada, pa onda opet 1963. do 2011., te posjeduje važan udio u jednoj od najvećih medijskih grupacija na Arapskom poluotoku. Nakon smrti svog brata, okrunjenog princa Sultana, imenovan je ministrom obrane Saudijske Arabije.

BBC piše kako je Salman kao dugogodišnji guverner Rijada nadgledao transformaciju tog izoliranog pustinjskog grada u napučenu metropolu prošaranu neboderima i tornjevima, sveučilištima i zapadnjačkim lancima brze hrane.

Kao ministar obrane prošle je godine bio na čelu saudijske vojske u zajedničkoj akciji SAD-a i ostalih arapskih zemalja usmjerenih protiv tzv. Islamske države u Siriji.

Analitičari u zapadnim medijima ističu kako Salman nije zainteresiran za uvođenje nikakvih političkih ili društvenih reformi, baš kao ni njegov prethodnik Abdulah. Prioriteti kralja Salmana, ističu analitičari, bit će održavanje stabilnosti u Saudijskoj Arabiji, drugoj po veličini zemlji u arapskom svijetu.

No autorica knjige o političkim prilikama u Saudijskoj Arabiji, Karen Elliott House u razgovoru za BBC ustvrdila je kako Salmana 'prati ugled nekoga tko je više orijentiran prema vjerskim autoritetima u Saudijskoj Arabiji'.

'Razumno je pretpostaviti da će doći do dodatnog izlaženja ususret njihovim željama za još rigoroznijim utjecajem religije u Saudijskoj Arabiji', rekla je Elliott House za BBC.

Što to točno znači u zemlji u kojoj se nepoćudni blogeri kažnjavaju s 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem, u kojoj je šerijat ujedno i državni zakon, u kojoj su ateisti zakonski izjednačeni s teroristima?

Odgovore na ta pitanja nema nitko, ali nije zgorega primijetiti da su zakoni i društvena pravila u Saudijskoj Arabiji i tzv. Islamskoj državi vrlo slični, a u mnogočemu su posve identični. Jedina razlika leži u činjenici da je Saudijska Arabija formalno saveznik SAD-a u borbi protiv tzv. Islamske države, što prilično dobro govori o šizofrenoj političko-sigurnosnoj situaciji na Arapskom poluotoku.