'CRK'O MARŠAL'

Novi saborski sustav za glasovanje 'pao' već na prvom testu

26.09.2014 u 13:21

Bionic
Reading

Dobar dio saborskih zastupnika pohvalio se danas na svojim profilima na društvenim mrežama s novim sustavom za elektronsko glasovanje, koji bi konačno trebao omogućiti da građani odmah provjere kako je glasao koji zastupnik. Međutim, iako je ranije bio testiran, sustav je već pri kraju današnjeg glasanja 'pao'

Novim sustavom na svom Facebook profilu pohvalio se HNS-ov Goran Beus Richembergh, priloživši i fotografije sustava. 'Novi sustav elektroničkog glasovanja u Hrvatskom saboru funkcionira', napisao je Beus Richembergh.

Međutim, nakon samo desetak minuta HNS-ovac je rezignirano napisao. 'Nije izdržao ni jednu turu glasovanja! Crko maršal!' stoji na njegovu Facebook profilu.

Kako doznajemo, sustav je prestao raditi pred kraj glasovanja, tako da su zastupnici posljednjih nekoliko točaka odglasali ručno. Što se sa sustavom dogodilo, zasad nije poznato.

Podsjetimo, novi konferencijski sustav ugrađen je ljetos, u stanci zasjedanja. Posao težak 1,7 milijuna kuna (uključen PDV) povjeren je tvrtkama Laboratorij multimedijskih tehnologija i AS Kongresni sistemi.

Sustav je navodno uspješno testiran i jednostavan je za korištenje.

Protekle dvije i pol godine, točnije od ožujka 2012. godine, zastupnici su glasovali dizanjem ruku, jer tadašnji sustav elektroničkog glasovanja nije bio pouzdan, često se kvario i pogrešno bilježio glasove.