NOVA CESTA TEK ZA TRI GODINE…

[VIDEO] Novi prometni režim u Splitu: mrvicu bolje, ali gužve i dalje velike

09.08.2018 u 11:12

Bionic
Reading

Novi prometni režim u strogom centru Splita, na prilazima trajektnoj luci, u četvrtak ujutro rezultirao je tek nešto prohodnijim gradskim ulicama: na glavnom pravcu kroz Zvonimirovu ulicu i Poljičku cestu prometovalo se malo brže, dok su se čepovi stvarali na okolnim prometnicama, posebno u Zagrebačkoj ulici

Točno u šest sati ujutro glavna gradska žila kucavica iz dvosmjerne pretvorena je u jednosmjernu, a na teren su izašle doslovno sve službe: od činovnika iz gradske uprave, preko prometnih i komunalnih redara, do policijskih šefova, policajaca i 'bobija'. U samu zoru sve je donekle štimalo, no zagužvalo se u ranim prijepodnevnim satima: splitska prometna mreža naprosto nema dovoljno kapaciteta za progutati sva vozila koja se kreću prema trajektnoj luci, koja je s pet milijuna putnika godišnje treća najprometnija na Mediteranu.

Izgradnja nove pristupne ceste nedavno je na sjednici Vlade proglašena projektom od strateškog državnog značaja, no zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela procjenjuje da će za to biti potrebne najmanje tri godine.

'Radimo na dosta skučenom prostoru i do tada nećemo čekati skrštenih ruku, u ovakvim uvjetima nastojat ćemo postići što se može', kazao je za tportal Vela, kojega smo zatekli na trenutno najopterećenijem gradskom križanju Zvonimirove i Zagrebačke.

'Uočili smo poboljšanja na glavnom toku kroz Zvonimirovu i Poljičku, gdje se nalaze bolnice i žurne službe. Izvješća kažu da to funkcionira dosta dobro. Još ćemo poraditi na priljevu vozila iz Zagrebačke ulice, koja je ionako rezervirana za javni promet, taksije i vozila s posebnim dozvolama, pa apeliram na građane da poštuju pravila i ne koriste taj pravac. Doradit ćemo režim semafora i razmisliti o ukidanju jednog pješačkog prijelaza, jer ionako postoji pothodnik kao njegova alternativa', dodao je Vela.

  • +11
Prometni kolaps u Splitu i Makarskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

'Koliko god smo se pripremali, nismo mogli znati kakvi će biti rezultati na terenu. Trenutno još uvijek ispitujemo novi režim i u petak poslijepodne ćemo donijeti konačnu odluku, ali vjerujem da ćemo ga zadržati do daljnjeg. Poboljšanja su vidljiva, makar gužve i dalje možemo očekivati, posebno tijekom vikenda', zaključio je splitski dogradonačelnik.

U splitskom javnom gradskom prijevozniku Prometu, koji je izmijenio trasu velikog broja svojih autobusnih linija, tvrde da bilježe 'manje zastoje'.

'Trasa je duža za oko 950 metara, naši kolege snimaju 'prolazno vrijeme' na frekventnim križanjima i razmotrit ćemo prilagodbe', kazao je pomoćnik direktora ove tvrtke Ante Zovko.