zaštita proračuna eu

Novi prijepori: Europska komisija odbacila kritike Europskog parlamenta

06.07.2021 u 15:59

Bionic
Reading

Europska komisija je u utorak odbacila kritike Europskog parlamenta zato što još nije počela koristiti mehanizam uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije ističući da prije toga mora izraditi smjernice u kojima će jasno navesti kada i kako se može koristiti taj novi instrument

“Želim još jednom naglasiti da se Europska komisija pridržava vremenskog rasporeda kojeg se trebamo precizno držati”, rekao je povjerenik za proračun Johannes Hahn u raspravi u Europskom parlamentu.

Zastupnici Europskog parlamenta u utorak su na plenarnoj sjednici raspravljali o prijedlogu rezolucije, o kojoj će glasati u srijedu, a u kojoj ističu da se mehanizam uvjetovanosti može odmah početi primjenjivati bez čekanja na smjernice Komisije.

S prvim danom ove godine na snagu je stupila uredba o o općem režimu uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije.

Mađarska i Poljska obratile su se Sudu EU-a da preispita je li ta uredba u skladu s europskom pravnom stečevinom. Komisija je rekla da će izraditi smjernice za provedbu te uredbe kada dobije pravorijek Suda EU-a.

Zastupnici u prijedlogu rezolucije, koja je pravno neobvezujuća, izražavaju žaljenje što se Komisija odlučila za izradu smjernica za primjenu uredbe, ističući da je sama uredba jasna i da za njezinu provedbu ne treba nikakvo dodatno tumačenje. Također kažu da postupak izrade smjernica ne smije uzrokovati daljnje odgađanje primjene uredbe.

Brojni zastupnici su ukazivali na to da je uredba na snazi već sedam mjeseci ali da se ne provodi, te pozvali da se onemogući isplata iz europskog proračuna onim zemljama koje krše vladavinu prava.

S druge strane, uglavnom su zastupnici iz vladajućih stranaka u Mađarskoj i Poljskoj, isticali da treba sačekati odluku Suda EU-a.

Povjerenik Hahn je podsjetio zastupnike da je Komisija sredinom lipnja napravila nacrt smjernica i da je sada njihovo donošenje stvar internog postupka unutar Komisije, da će to biti gotovo do jeseni, kada će se mehanizam uvjetovanosti moći početi koristiti.

“Kao što smo uvijek govorili, na jesen ćemo početi djelovati...Provodimo ono što stoji u uredbi, ali to mora ići na određeni način”, rekao je Hahn.

Upozorio je da se ne radi samo o Mađarskoj i Poljskoj gdje bi trebalo primijeniti uredbu, nego da ni druge zemlje nisu isključene iz takve mogućnosti.

Naglasio je da mehanizam uvjetovanosti nije “čarobni štapić” koji će riješiti sve probleme u vladavini prava nego o instrumentu koji se primjenjuje kada je ugroženo ispravno korištenje europskih sredstava propustima u vladavini prava.

“Za druge povrede prava postoje drugi instrumenti”, rekao je Hahn.

Potkraj prošle godine kada se vođeni završni pregovori oko uredbe uvjetovanosti Mađarska i Poljska su prijetile blokadom cijelog financijskog paketa koji uključuje plan za oporavak EU sljedeće generacije i sedmogodišnji proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine tražeći da se uredba ne primjenjuje do odluke Suda EU-a.

Na kraju je na samitu u prosincu prošle godine postignut kompromis kojima je sama uredba o uvjetovanosti ostala nepromijenjena, a Mađarska i Poljska su kroz interpretativnu izjavu dobile jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano.

U interpretativnoj izjavi je pojašnjeno kako i kada se može aktivirati mehanizam kojim se uvjetuje dodjela europskih sredstava poštivanjem vladavine prava. Prema toj izjavi Komisija neće predlagati mjere prema uredbi o mehanizmu uvjetovanosti dok ne razradi smjernice za primjenu mehanizma, a te smjernice mogu biti dovršene tek nakon odluke Suda EU-a.