spaladium arena

Novi poraz banaka: Sud odbio zahtjev da kredite od 100 milijuna eura plati Grad Split

17.04.2023 u 18:00

Bionic
Reading

Dvije austrijske banke - Erste Group i UniCredit Bank Austria - doživjele su novi teški poraz u slučaju Spaladium arena: Trgovački sud u Splitu u ponedjeljak poslijepodne je odbio njihovu tužbu kojom su tražile da se svi troškovi i krediti za gradnju ove dvorane, zajedno s kamatama danas procijenjeni na gotovo 100 milijuna eura, prebace na Grad Split, odnosno njegov proraču

Radi se o novoj rundi obračuna u kojemu Split posljednjih godina niže pobjedu za pobjedom i sudski dokazuje ono što se u javnosti tvrdilo već godinama: banke su u ovom slučaju prije petnaestak godina kreditirale privatne tvrtke IGH, Konstruktor i Dalekovod i nakon što su one propale, svoja potraživanja neosnovano pokušavaju prebaciti na gradski proračun.

Premda same nisu bile potpisnik ugovora o javno-privatnom partnerstvu, dakle s Gradom Splitom od početka nisu imale nikakav odnos, još od 2016. godine prijetile su ovrhom koja bi de facto izazvala blokadu i kolaps drugog najvećeg grada u državi.

Ova presuda dolazi nešto manje od mjesec dana nakon što je pravomoćno zaključen prethodni slučaj oko Spaladium arene, također u korist Splita.

Naime, dvije austrijske banke prije sedam godina pobijedile su u arbitražnom postupku pred Hrvatskom gospodarskom komorom, kada su tri domaća arbitra presudila da je ugovor oko Spaladiuma raskinut te da sve obveze prelaze na Grad Split. Ta odluka je sudski poništena na Trgovačkom sudu, što je potvrdio Visoki trgovački sud, a na koncu je i Vrhovni sud odbacio zahtjev banaka za revizijom.

Još 2019. godine podnesena je kaznena prijava protiv trojice arbitara o čijoj se sudbini, međutim, do danas ne zna ništa.

Banke su paralelno pokrenule novi sudski spor kojim su, pojednostavljeno rečeno, ponovno tražile ono što su arbitražom bile dobile, a kasnije sudski izgubile - da se ugovor proglasi raskinutim i da svi krediti zajedno s kamatama padnu na teret Grada Splita. U ovom procesu nisu prezale ni od neobičnih manevara, pa su neposredno uoči zaključenja rasprave dostavili podnesak od čak 1149 stranica.

No nisu uspjele: sutkinja Trgovačkog suda danas je odbila njihov zahtjev da se krediti prebacuju na Grad Split, kao i zahtjev da se ugovor oko Spaladiuma proglasi raskinutim. Treba očekivati da će se banke žaliti.

Istovremeno, na splitskom Trgovačkom sudu danas je objavljena i presuda po privatnoj tužbi sveučilišnog profesora Dejana Kružića, 'oca' projekta Spaladium i ovlaštenog pregovarača u ime Grada Splita, koji je zahtijevao proglašenje ništetnim dvaju dodataka ugovoru koje je u tajnosti i mimo Gradskog vijeća potpisao tadašnji splitski gradonačelnik Ivan Kuret (HDZ). Sud je zasad odbio Kružićev zahtjev, no nema sumnje da će se i on žaliti.