poznata lica s jedne strane političkog spektra

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve tijekom boravka u Zagrebu održavao kružoke, evo tko je u njima sudjelovao

21.02.2021 u 18:42

Bionic
Reading

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić tijekom svog boravka u Zagrebu kako mitropolit redovno je održavao tzv. Porfirijeve kružoke

'Kršćanstvo je vjera ljubavi i mira, svi narodi i svi pojedinci su jednaki, a zadaća je Crkve služiti miru i jedinstvu. Nastavit ću služiti svom narodu u meni dragoj Hrvatskoj, koja je postala moja druga otadžbina. U Zagrebu sam vodio dijalog i stekao sam mnoge prijatelje, koji su nas i branili ako je nekad to trebalo. Nastojat ću da tamo gdje su Srbi većina budem drugima takav prijatelj kakve sam stekao u Hrvatskoj i Sloveniji', riječi su koje je u inauguralnom govoru izrekao novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Porfirije Perić.

Ekumenski istup imao je vrlo pozitivan odjek u hrvatskoj javnosti, koja je Porfirija mogla dobro upoznati tijekom šest i pol godina, koliko je bio stanovnik Zagreba. Ali samo rijetki znaju da je Porfirije otprilike dvije godine organizirao redovite sastanke intelektualaca različitih profila, koji su u prostorijama Pravoslavne gimnazije na zagrebačkom Svetom duhu, raspravljali o društvenim, etičkim i političkim temama. Susreti su počeli 2017., održavali su se jednom u mjesecu, a kako je organizator bio tadašnji mitropolit, dobili su neformalni naziv: Porfirijevi kružoci, javlja Jutarnji list.

  • +3
Porfirije Perić Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Broj i sastav sudionika je varirao, ali nerijetko ih je bilo između 50 i 60, a tehnički dio organizacije obavljao je novinar Drago Pilsel. Mnogi od sudionika Porfirijevih kružoka, čine intelektualnu kremu današnje Hrvatske, tako da su na razgovore dolazili bivši predsjednik Ivo Josipović, katolička teologinja Anna Gruenfelder, isusovac Tvrtko Barun, rabin Moše Prelević, glumac Vili Matula, profesori Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Dejan Jović i Dražen Lalić, akademik Vlatko Silobrčić, Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, feministica Rada Borić, protestantski teolozi Peter Kuzmič i bračni par Raffai, novinar Branimir Pofuk, katolički svećenik don Anton Šuljić, liječnici, znanstvenici, nastavnici i brojni drugi. Nekoliko njih potvrdilo je da je Porfirije bio gostoljubiv domaćin, ali prilično diskretan. Najčešće bi ih dočekao, zatim se povukao među publiku i pratio razgovore, a pretkraj se osobno uključivao, ali kao običan sudionik.

Većina pozivanih na Porfirijeve kružoke pripada lijevo-liberalnom miljeu u Hrvatskoj, a mnogi od njih, možda i većina, nisu religiozni. Unatoč tome, pozivani su kako bi govorili o problemima suvremene Hrvatske.