ustoličenje u beogradu

[FOTO] Novi poglavar SPC-a Porfirije: 'Hrvatska je postala moja druga domovina'

19.02.2021 u 12:34

Bionic
Reading

Porfirije, novi poglavar Srpske pravoslavne crkve, do prije koji dan mitropolit zagrebačko-ljubljanski, u prvoj riječi poslije ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu poručio je da njegovo služenje neće ići stazama parcijalnih interesa, niti će sadržavati elemente suvremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom, već će nastojati njegovati saborni duh

Obećao je i da će nastaviti služiti svom narodu i u Hrvatskoj.

'Hrvatska je postala moja druga domovina. Prizivajući Božji blagoslov na svu braću i sestre, djecu svetosavske crkve, i sve ljude dobre volje i čitav svijet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost - da se zajedno, idući putem koji su utabali naši sveti preci, udostojimo Carstva nebeskog', poručio je novoizabrani patrijarh.

Kazao je da nije osnovni zadatak crkve stvaranje boljih uvjeta za život ili da se rješava bilo koja vrsta socijalnih, političkih, psiholoških i inih problema.

  • +10
Ustoličenje novoizabranog patrijarha srpskog Porfirija Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

'U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli križ Kristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svijetu. Sve drugo spomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uvjerenja, bit će obasjano', rekao je Porfirije.

Naveo je da njegovo služenje neće ići stazama parcijalnih interesa, niti će sadržavati elemente suvremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom.

  • +12
Pripreme za ustoličenje patrijarha Porfirija Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

'Nastojat ću njegovati saborni duh. Suvremena politika često u sebi nosi i dosta neugode i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku u izvornom smislu te riječi', rekao je Porfirije. Obećao je i da će nastaviti služiti svom narodu i u Hrvatskoj.

'Hrvatska je postala moja druga domovina, a narod koji sam tamo upoznao ostat će uzor meni u godinama koje dolaze. Isto to važi za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Sjevernoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već vjekovima', rekao je patrijarh, prenosi N1.

  • +3
Porfirije Perić Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL