'MINGLANJE' PO PARLAMENTU

Novi hrvatski zastupnici pletu mrežu u Bruxellesu

03.07.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Novoizabrani hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu puni su dojmova s plenarne sjednice EP-a, koja završava danas u Strasbourgu i koju su obilježile okrenute stražnjice eurofoba prilikom intoniranja europske himne. Europarlamentarci su prisegnuli na petogodišnji mandat, a zadovoljstvo je ponajmanje skrivao Ivan Jakovčić: 'Pa to je to. To sam htio cijeli život i evo me'

'Svakako se već od prvog trenutka osjeća jasna podjela na proeuropsku skupinu i euroskeptike. Drago mi je što pripadam grupi koja je posebno proeuropska. Vjerujem da će to biti pet iznimno zanimljivih godina koje kanim upotrijebiti za promociju svojih političkih uvjerenja i za realizaciju konkretnih programa i projekata!', naveo je za tportal Ivan Jakovčić (IDS) pridruživši se grupi europskih liberala i demokrata ALDE, trećoj po snazi u Europskom parlamentu.

HSS-ovka Marijana Petir, članica Europske pučke stranke, poručila je da se s koalicijskim partnerima rukama i nogama bori za ulazak u Odbor za poljoprivredu, jer to mjesto uglavnom pripada velikim zemljama.

'Za nas je to prevažan odbor jer se polovica proračuna EU-a izdvaja za poljoprivredu, a na osnovi dosadašnjih pogrešnih poteza ministra Jakovine i njegovih lutanja jasno je da nam je strateški cilj - zbog zaštite malih poljoprivrednih obiteljskih gospodarstva, očuvanja sela i zaštite domaće proizvodnje hrane - ući u ovaj odbor i biti na izvoru informacija te štititi naše pozicije', objasnila je Petir.

Uz plenarnu sjednicu, navodi Petir, održavaju se sjednice EPP-a, na kojima se usklađuju politički stavovi te dogovaraju članstva u odborima i izaslanstvima. Uz to, prioritet joj je upoznavanje s procedurom funkcioniranja EP-a kako bi se mogla 'pravovremeno uključivati i reagirati na teme koje su važne za Hrvatsku i hrvatski narod'.

'Upravo oko pitanja važnih za hrvatski narod vjerujem da ću i s drugim hrvatskim zastupnicima, bez obzira na političke razlike koje postoje, postići suglasje, ali i pronaći podršku među zastupnicima iz drugih zemalja jer bez tzv. koalicija s istomišljenicima teško da ćemo uspjeti progurati pojedine teme o kojima velike zemlje imaju različit stav od nas. S obzirom da se ovdje donosi 70 posto zakonodavstva koje ćemo i mi morati primijeniti na svoje živote, važno je da smo u poziciji da možemo sudjelovati u kreiranju rješenja i donošenju odluka', poručila je Petir.

Njezin ukupan dojam, posebno nakon jučerašnje rasprave, jest da će biti 'burno' jer su 'značajan broj mjesta dobile populističke skupine - ultradesnica i ultraljevica te euroskeptici koji su protiv EU-a i koriste ne baš sasvim dijaloške metode obraćajući se svojim neistomišljenicima'.

Davor Škrlec (ORAH), član kluba Zeleni/EFA, smatra da kroz veće ovlasti Europskog parlamenta u novom sazivu zastupnici imaju priliku snažnije utjecati na donošenje odluka u Europskoj uniji te pojačati glas građana prema europskim institucijama.

'Već prvi radni dan započeo sam suradnju s kolegama iz država članica srednjoistočne i istočne Europe čiji je cilj ostvariti zajednički pristup u jačanju svijesti u područjima cirkularne ekonomije i zelenih radnih mjesta', poručio je Škrlec.

ORAH-ov europarlamentarac dodaje da mu je iznimno drago što je 'putem javnog natječaja izabrao vrijedne i sposobne mlade ljude za akreditirane parlamentarne asistente u Bruxellesu'.

'Uvjeren sam da ćemo kroz timski rad ureda u Zagrebu i Bruxellesu ostvariti postavljene ciljeve, a time upoznati građanke i građane s radom Europskog parlamenta', poručio je Škrlec.