TVRTKA PROVODI ISTRAGU

Na ogradi osječke tvrtke pronađena izrezana žica? Radnici najavili skup podrške

05.10.2023 u 19:27

Bionic
Reading

U drugom danu požara osječke tvrtke za preradu plastike Drava International, dim se izvija kilometrima daleko. Ispituje se čistoća zraka, vode, zemlje. Sve raspoložive snage još uvijek su na terenu. Tek će se pokazati razmjeri štete i kako je do požara došlo

Reporter Dnevnika Nove TV neslužbeno je doznao iz tvrtke Drava International, koja provodi vlastitu istragu, da su na sjevernoj ogradi pronašli izrezanu žicu, nedaleko od mjesta gdje je počeo požar.

Podsjetimo, vlasnik tvrtke Zvonko Bede rekao je u srijedu da 'pretpostavlja da je požar podmetnut jer se u ovim temperaturnim uvjetima koji su bili noćas od 12-ak stupnjeva Celzijausovih plastika ne može zapaliti', dok su iz tvrtke u službenom priopćenju naveli da 'unatoč svim mjerama opreza koje primjenjuju, ovakvi incidenti ukazuju na mogućnost vanjskog utjecaja, što će istraga koja je u tijeku dodatno razjasniti'.

Kako doznaje Dnevnika Nove TV, u petak u 11 sati radnici Drave International organizirat će prosvjed ispred tvornice, odnosno skup podrške protiv načina zbog kojeg im se okrivljava sama tvrtka i proglašava krivom za požar. Smatraju da im se sve namješta.

U kontejnerskom naselju u sklopu tvornice živjelo je 130 radnika iz Nepala. Smješteni su u sportsku dvoranu u Osijeku.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić još je ranije potvrdio kako je požar pod nadzorom, a gradske, županijske i neke privatne tvrtke stavile su na raspolaganje svoju mehanizaciju, kako bi emisija dima s požarišta bila što prije zaustavljena.

Nakon velikog požara plastike u osječkoj tvrtki 'Drava international', mjerenja kvalitete zraka pokazala su povećanu koncentraciju lebdećih čestica i prisutnost stirena i etilbenzena na požarištu i u Antunovcu, dok su drugdje nalazi bili uredni, izvijestila je Civilna zaštita. Tportal je razgovarao s pulmologom Sašom Srićom o tome tko je najugroženiji i kada treba otići na hitnu.

  • +47
Tvornica Drava International jutro nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'To je jedna Hirošima'

'Trenutno je 20 vatrogasaca i 14 vozila na terenu. Vladamo situacijom i možemo sada reći da je požar pod kontrolom. Držimo se rubnih dijelova požara i nadamo se da će sve biti u redu. Šteta je od požara velika. Ono gdje mi smijemo ulaziti tamo je sve izgorjelo. To je jedna Hirošima.

Nadamo se da ćemo pomoći kolegama i sačuvati neke tragove koji su njima potrebni. Ima li još u ovom trenutku, ne znamo. U mojoj dugogodišnjoj karijeri, a i moji kolege tvrde isto, nikad nismo vidjeli takav požar. Majka svih požara dogodila se u Osječko-baranjskoj županiji', rekao je za RTL Danas Zoran Pakšec, vatrogasni zapovjednik Osječko-baranjske županije.

Kraj požara se očekivao danas, no situacija je ozbiljna i njegovo se gašenje ipak očekuje tek tijekom sutrašnjeg dana.