ekstremnost požara

Na požarištu kod Osijeka pojavila se pijavica

05.10.2023 u 17:44

Bionic
Reading

Požar koji je buknuo u osječkoj tvrtki Drava International još je od srijede pod kontrolom, ali sada je stiglo iznenađenje s požarišta – na području na kojem i dalje ima puno dima stvorila se pijavica

Snimku pijavice objavio je N1. Ovakva pojava ukazuje na ekstremnost požara. Okolni zrak je hladniji zbog čega je došlo do vrtloženja, a važan faktor u svemu je i vjetar.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić još je ranije potvrdio kako je požar pod nadzorom, a gradske, županijske i neke privatne tvrtke stavile su na raspolaganje svoju mehanizaciju, kako bi emisija dima s požarišta bila što prije zaustavljena.

Nakon velikog požara plastike u osječkoj tvrtki 'Drava international', mjerenja kvalitete zraka pokazala su povećanu koncentraciju lebdećih čestica i prisutnost stirena i etilbenzena na požarištu i u Antunovcu, dok su drugdje nalazi bili uredni, izvijestila je Civilna zaštita. Tportal je razgovarao s pulmologom Sašom Srićom o tome tko je najugroženiji i kada treba otići na hitnu.

  • +47
Tvornica Drava International jutro nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'To je jedna Hirošima'

'Trenutno je 20 vatrogasaca i 14 vozila na terenu. Vladamo situacijom i možemo sada reći da je požar pod kontrolom. Držimo se rubnih dijelova požara i nadamo se da će sve biti u redu. Šteta je od požara velika. Ono gdje mi smijemo ulaziti tamo je sve izgorjelo. To je jedna Hirošima.

Nadamo se da ćemo pomoći kolegama i sačuvati neke tragove koji su njima potrebni. Ima li još u ovom trenutku, ne znamo. U mojoj dugogodišnjoj karijeri, a i moji kolege tvrde isto, nikad nismo vidjeli takav požar. Majka svih požara dogodila se u Osječko-baranjskoj županiji', rekao je za RTL Danas Zoran Pakšec, vatrogasni zapovjednik Osječko-baranjske županije.

Kraj požara se očekivao danas, no situacija je ozbiljna i njegovo se gašenje ipak očekuje tek tijekom sutrašnjeg dana.