ZAŠTO DONIRATI ORGANE

'Novi bubreg kupio sam u Pakistanu za 35.000 eura'

05.11.2013 u 10:15

Bionic
Reading

Dok Hrvati koji žive na području BiH mogu ući na listu za transplantaciju u Hrvatskoj, ostali nisu te sreće. Ondje su, u nedostatku zakonski omogućene transplantacije s mrtve osobe, oboljeli osuđeni na nabavu organa u zemljama trećega svijeta, odnosno u inozemstvu gdje takva mogućnost postoji. Dokaz je 43-godišnji Mujo Kovačević iz Bugojna koji je u kolovozu 2008. po bubreg otišao u pakistanski Lahore gdje mu je taj organ uspješno transplantiran.

'Najprije sam se kod rodbine raspitivao ima li tko podudaran tko bi mi darovao bubreg. No, nisu našli podudarnost pa kad sam čuo da je bubreg moguće kupiti u Pakistanu, istoga dana sjeo sam za računalo i našao kliniku. Za nekoliko dana dobio sam pozitivan odgovor uz uputu koje pretrage moram prethodno obaviti. Nije mi bilo svejedno, no znao sam da na dijalizu više ne mogu ići', ispričao je Kovačević za Glas Slavonije

Sreća je, kaže, što ga kao aktivnog dugogodišnjeg sportaša u njegovu kraju dobro znaju pa su prijatelji kucali od vrata do vrata i za dva dana donijeli potreban novac. Konkretno, na račun pakistanske klinike uplatio je 35.000 eura, a ukupni troškovi, kaže, stajali su ga 50.000 eura. Znao je da je donor bubrega koji će mu spasiti život 28-godišnja Pakistanka. Koliko je za svoj pothvat dobila novca, Kovačeviću nije poznato, no zna da je ondje država tako uredila zakonske propise da svatko tko želi i ima zdrav bubreg može ga darovati. Sa svojom donoricom susreo se na ulazu u operacijsku dvoranu, no tamošnji liječnici nisu dopustili komunikaciju.

Kovačević, koji je sudjelovao na Godišnjoj skupštini Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika u Osijeku, se angažirao u BIH na formiranju jedinstvene liste donora. Upravo je tom prilikom istaknuta pohvalna činjenica kako je Hrvatska zemlja koja je u samom vrhu prema broju transplantacija. Broj od 34,7 transplantacija na milijun stanovnika, odnosno 223 učinjenih samo ove godine govori dovoljno o uspješnosti ovog važnog zdravstvenog segmenta.