'svijet gleda'

Novi apel šefa UN-a: Neka oružje u Gazi utihne u vrijeme ramazana

11.03.2024 u 16:48

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u ponedjeljak da oružje u Pojasu Gaze utihne i da se pusti na slobodu taoce kako bi se odalo počast duhu ramazana koji je upravo počeo.

"Danas je početak svetog mjeseca ramazana, razdoblja kada muslimani u cijelom svijetu slave i šire vrijednosti mira, pomirbe i solidarnosti. Ali čak i na početku ramazana u Pojasu Gaze i dalje se gine, nastavljaju se bombardiranja i krvoproliće", rekao je Guterres novinarima.

"Danas žarko apeliram da se oda počast duhu ramazana tako da oružje utihne i da se eliminiraju sve zapreke za dopremu vitalne humanitarne pomoći ritmom i masovnim razmjerima koji su potrebni", dodao je.

"Istodobno, u duhu sućuti ramazana, pozivam da se odmah pusti na slobodu sve taoce."

U Pojasu Gaze, po Izraelu, nalazi se još 130 talaca, od kojih je 31 vjerojatno mrtav, od oko 250 otetih u Hamasovu napadu 7. listopada u kojem je poginulo 1160 ljudi, većinom civili, po podacima AFP-a na osnovi službenih izraelskih izvora.

"Oči svijeta nas gledaju. Povijest nas gleda. Ne možemo skretati pogled", poručio je Guterres.

U izraelskoj ofenzivi u Pojasu Gaze poginulo je 31.112 ljudi, većinom civili, po Hamasovu ministarstvu zdravlja.

  • +5
Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

Guterres je izrazio i zabrinutost zbog moguće kopnene ofenzive na Rafah, što bi "stanovništvo Gaze gurnulo još dublje u pakao."

Guterres je ponovio i poziv na prekid vatre u Sudanu u povodu ramazana.