DIPLOMATSKA IMENOVANJA

Novi američki veleposlanik u Moskvi je mormon zaluđen heavy metalom

20.07.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Donald Trump je u utorak imenovao Jona Huntsmana, iskusnog diplomata i bivšeg guvernera, za veleposlanika Sjedinjenih Država u Rusiji s kojom je Washington već neko vrijeme u napetim odnosima

Novi američki veleposlanik u Moskvi je, ukoliko Senat potvrdi imenovanje, republikanac i bivši guverner savezne države Utah kojeg je bivši predsjednik Barack Obama imenovao veleposlanikom u Kini, gdje je i službovao od 2009. do 2011. godine.

Huntsman trenutno obnaša dužnost predsjednika vanjskopolitičkog instituta Atlantic Council, a predsjedava i Huntsmanovom zakladom za borbu protiv raka.

Osim što je bio guverner Utaha, Huntsman je jedno vrijeme bio prvi zamjenik ministra trgovine te zamjenik trgovinskog predstavnika SAD, a u vrijeme administracije Georga W. Busha bio je američki veleposlanik u Singapuru.

Inače, riječ je o diplomatu koji je radio u administracijama čak petorice američkih predsjednika, a kao veleposlanik u Singapuru sa samo 32 godine postao je najmlađi veleposlanik Sjedinjenih Država u povijesti.

Pedesetšestogodišnjeg diplomata smatraju velikim stručnjakom za Aziju, no politički analitičari smatraju kako bi mu više legla pozicija američkog predstavnika u Kini nego u Rusiji jer je poznat zbog kritiziranja normalizacije odnosa na relaciji Washington - Moskva.

Huntsman je, naime, proveo dio mladosti na Tajvanu kao mormonski misionar, gdje je naučio kineski jezik, a sa suprugom s kojom ima sedmero djece, usvojio je i jednu kinesku djevojčicu.

Zagovaratelj je približavanja Washingtona Pekingu kako bi se uvjerila Kina da sudjeluje u dijalozima sa Sjevernom Korejom kako bi Pjongjang odbacio nuklearni program, a snažan je podupiratelj izraelskih interesa. Kao političar, Huntsman se okušao i kao jedan od stranačkih kandidata na predsjedničkim izborima, ali je pretrpio neuspjeh pa je podržao svojeg daljnjeg rođaka Mitta Romneyja koji je na koncu izgubio od demokratskog kandidata Baracka Obame.

Prošle je godine podržao kandidaturu Donalda Trumpa, ali je nakon niza seksističkih izgreda prešao na stranu njegovih kritičara pa je svoje stranačke kolege pozvao da podrže Mikea Pencea.

Huntsman je i uspješan poslovni čovjek čija tvrtka zapošljava 15.000 ljudi u 24 zemlje, a samo je prošle godine njegova kompanija imala prihod od 10 milijardi dolara. Dio karijere gradio je u privatnom sektoru, pa je bio u upravnom vijeću velikih kompanija poput Hiltona, Chevrona, Ford Motorsa i Caterpillara.

Iako je predani mormon, Huntsman je veliki ljubitelj heavy metala, osobito progresivnog metala koji se odlikuje virtuoznim instrumentalnim sviranjem.