NEMA ZABRANE STARIH ČELIČNIH

Nove plinske boce - samo dodatna ponuda

23.12.2010 u 10:39

Bionic
Reading

U skladu s propisima EU-a, već neko vrijeme Ina PROplin na tržištu nudi nove plastične plinske boce. Istražili smo njihove karakteristike u odnosu na stare, kao i lokacije na kojima se mogu dobiti čelične boce

Već dulje vrijeme na Ininim crpkama u ponudi su kompozitne propan-butan boce kao novi proizvod na tržištu koji se na mnogim prodajnim mjestima nudi i kao jedini proizvod. Zbog toga smo istražili kakva je razlika između stare čelične boce i nove plastične.

Najčešća primjedba korisnika nezadovoljstvo je sigurnosnim ventilima koji navodno nisu dobro riješeni. Međutim PROplin do danas nije zaprimio niti jednu pritužbu na bilo kakve probleme u korištenju ventila. Novi ventili imaju iste priključke kao i ventili na standardnoj čeličnoj boci te za korisnika u manipulaciji ne predstavljaju gotovo nikakvu razliku. Jedina razlika je u dijelu navoja pomoću kojeg se ventil uvrće u bocu, no to nema nikakva utjecaja na krajnje korisnike.


U pogledu sigurnosti i s obzirom na plastično kućište, kompozitna boca lakša je od standardne čelične boce i samim time i manipulacija je lakša. Ta činjenica ni na koji način ne utječe na sigurnost uporabe boce ili na prostor u kojem se nalazi.

Gledano sa stajališta mjere zaštite od požara, svi se materijali dijele na zapaljive i nezapaljive. Temeljem navedene podjele, kompozitna boca je od zapaljivog, a čelična od nezapaljivog materijala. No samo svojstvo zapaljivosti nije presudno. Naime, kompozitna boca u požaru gori, ali ne eksplodira jer ne dolazi do rasprsnuća boce.

Čelične boce mogu se kupiti na svim PROplinovim maloprodajnim mjestima, a popis Ininih benzinskih postaja koje u svojem asortimanu nude plin u bocama za domaćinstva možete naći na tražilici benzinskih postaja.

I na kraju, prema saznanjima, normama i pravilnicima, neće doći do zabrane korištenja standardne čelične boce. Kompozitna boca uvedena je kao dodatna ponuda.

U naš projekt 'Vi pitate, oni odgovaraju' možete se uključiti i vi, postavljanjem pitanje bilo kojoj osobi, instituciji ili organizaciji preko odjeljka Rasprave na našoj Facebook stranici