opasna zona letenja

Kinezi laserima ozlijedili dvojicu američkih pilota, iz Washingtona već stigao ljutit odgovor

04.05.2018 u 15:14

Bionic
Reading

Kinesko osoblje u Džibutiju koristilo je lasere protiv američkih letjelica, što je rezultiralo ozljedama oka američkih pilota i formalnim diplomatskim prosvjedom koji su Sjedinjene Države uputile Pekingu

Kako javlja CNN, Washington je izdao obavijest za američko osoblje stacionirano u Džibutiju, u kojoj poziva na oprez, osobito tijekom preleta nad određenim dijelovima te afričke države jer su 'proteklih tjedana u nekoliko izdvojenih slučajeva američke letjelice bile pogođene laserima'.

'Tijekom jednog incidenta zabilježene su dvije manje ozljede oka kod pilota transportnog zrakoplova tipa C-130, što je rezultat izlaganja vojnim laserima za koje je ustanovljeno kako potječu iz obližnje kineske baze', stoji u upozorenju.

Glasnogovornica Pentagona Dana White potvrdila je incident, kao i da je Pekingu upućena diplomatska prosvjedna nota u kojoj se od kineske vlade zahtijeva pokretanje istrage.

>>> Započelo iskrcavanje kineskih vojnika na afričko tlo

Jedan neimenovani dužnosnik Pentagona izjavio je kako Sjedinjene Države vjeruju da Kina koristi slične lasere protiv američkih letjelica i u Južnokineskom moru.

Kina je, podsjetimo, prije dvije godine izgradila svoju prvu vojnu bazu na Afričkom rogu. U bazi se nalazi oko 2000 vojnika koji službeno sudjeluju u mirovnim operacijama na Crnom kontinentu te borbi protiv pirata u Adenskom zaljevu.

  • +17
Parada kineske vojske Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia