ZAPLJENA U JUŽNOM KINESKOM MORU

Kina: Vratit ćemo plovilo, SAD preuveličava incident

17.12.2016 u 20:27

Bionic
Reading

Kinesko ministarstvo obrane u subotu je objavilo kako planira vratiti SAD-u podvodno plovilo bez posade koje je ovaj tjedan zaplijenila kineska mornarica u Južnokineskom moru, dodavši kako smatra da Washington preuveličava taj incident.

Plovilo je zaplijenjeno u četvrtak, što je prvi takav čin u skorijoj povijesti. Pentagon je zbog toga izašao u javnost s diplomatskom žalbom, a novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je kritizirao potez Kine i pozvao na oštriji odgovor Washingtona Pekingu.

Plovilo
je prikupljalo informacije o slanosti, temperaturi i bistrini vode oko 50 nautičkih milja sjeverozapadno od zaljeva Subic na filipinskom otoku Luzon, te je bilo zaplijenjeno nešto prije nego što ga je trebao pokupiti američki brod USNS Bowditch, prenose američki službenici.

Kinesko ministarstvo obrane objavilo je da je njihovo plovilo otkrilo komad 'neidentificirane opreme' i da ga je poslalo na provjeru prije no što su otkrili da je riječ o američkom podvodnom plovilu. 'Kina je odlučila vratiti plovilo američkoj strani na primjeren način, a sa SAD-om cijelo vrijeme komuniciramo oko toga', istaknulo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

'Unilateralno pretjerivanje SAD-a oko ovog slučaja je neprimjereno, te ne pomaže mirnom rješavanju ovog slučaju. Zbog toga žalimo', dodaje se. Donald Trump je u subotu na svom Twitter profilu komentirao slučaj.  'Kina ukrade istraživačko plovilo američke mornarice u međunarodnim vodama, iščupa ga iz mora i odveze u Kinu. To je slučaj bez presedana', napisao je budući američki predsjednik.

Pentagon je istaknuo kako je plovilo djelovalo legalno, te da je jasno označeno kao posjed SAD-a. Kinesko ministarstvo nije otkrilo je li plovilo zapravo bilo u njihovim vodama, no istaknulo je kako američki brodovi i zrakoplovi već dugo vremena vrše nadzor kineskog morskog teritorija. 'Kina se tome rezolutno protivi i traži od SAD-a da prestane s tom vrstom aktivnosti', naglasilo kinesko ministarstvo.