naoružanje

Kina 'podebljala' vojni proračun na 173 milijardi dolara

07.03.2018 u 06:57

Bionic
Reading

Kinesko ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak kako je ove godine vojni proračun povećan za šest posto, odnosno da iznosi 173 milijardi dolara

Vijest o znatnom 'podebljanju' vojnog proračuna objavljena je na Svekineskom narodnom kongresu koji se održava u Pekingu.

Kako se navodi, ovogodišnji proračun je veći u odnosu na prošlogodišnji za oko 10 milijardi dolara, čime je vojni proračun Kine postao drugi po veličini u svijetu, odmah nakon vojnog proračuna Sjedinjenih Država.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Zhang Yesui kazao je kako 'umjerni' rast kineske potrošnje na obranu u posljednjih nekoliko godina ima cilj nadoknaditi propuste iz prošlosti, s tim da kineska vojska pritom neće prijetiti nikome.

'Posljednjih godina Kina je umjereno povećavala trošak za obranu, dijelom zbog toga što smo morali ispraviti investicije iz prošlosti, a većina je otišla na obnovu opreme i bolje materijalne beneficije za vojnike. Kina je oduvijek bila na putu mirnog razvoja i neće prijetiti niti jednoj zemlji', kazao je Zhang.

  • +17
Parada kineske vojske Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najmnogoljudnija država na svijetu počela je povećavati vojni proračun pretprošle godine nakon intenziviranja teritorijalnog spora u Južnokineskome moru gdje Kina polaže pravo na otočje na koje prava polaže i nekoliko drugih zemalja.

U usporedbi po glavi stanovnika, kineska vojna potrošnja iznosi samo oko 5,6 posto u odnosu na američku, 11 posto britanske i 25 posto japanske.