POMOĆ STIŽE

Nove donacije za djecu na Haitiju

  • Autor: Unicef/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.01.2010 14:45
  • Objavljeno 15.01.2010 u 15:14
Haiti potres01

Haiti potres01

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Procjenjuje se da je oko 3,5 milijuna ljudi pogođeno potresom, a mnogi su se okupili u parkovima glavnoga grada Port-au-Princea gdje spavaju na zemlji i borave u privremenim šatorima, strahujući od novog potresa. Preživjeli sami otkopavaju ruševine, tražeći svoje najbliže

Najhitnije potrebe preživjeloga stanovništva su trenutačno liječnička skrb, hrana i sklonište. Stručnjaci naglašavaju kako stanovništvu u narednome razdoblju prijete dijareja, kolera, trbušni tifus, tropska groznica i malarija.

UNICEF koristi resurse ureda u Dominikanskoj Republici kako bi što brže dostavio pomoć, a uz prvu pošiljku humanitarne pomoći koja je jučer stigla u Haiti, danas se očekuje drugi avion s dodatnim dekama, šatorima i kanistrima s pitkom vodom. Pomoć stiže i morskim putem iz Paname, odakle stiže humanitarna pomoć iz regionalnog ureda UNICEF-a.

No unatoč pomoći koja stiže, potrebe preživjelih daleko nadilaze dostupnu pomoć na terenu. Mnoge su humanitarne organizacije i same stradale u potresu. UNICEF-ovo osoblje u Haitiju dijeli sudbinu stanovništva – spavajući pod šatorima, djelujući u vrlo teškim okolnostima. Dostava humanitarne pomoći je otežana uslijed urušenih cesta, komunikacije, nedostatka električne energije i uništene.

'U normalnim okolnostima tek trećina stanovništva Haitija ima pristup pitkoj vodi. U katastrofi kao što je ova, upravo su pitka voda i hrana ključni za preživljavanje', izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a, Ann M. Veneman te izrazila posebnu zabrinutost za opskrbu pitkom vodom.
Nadalje, Veneman je izrazila zabrinutost za djecu u vremenu oporavka od potresa jer upravo u takvim okolnostima djeca najlakše nestaju i postaju predmetom trgovine ljudima. 'UNICEF će raditi na zaštiti djece kako bi bili sigurni da su djeca koja su se uslijed potresa razdvojila od svojih obitelji, identificirana i zbrinuta', rekla je Ann M. Veneman.


UNICEF u Hrvatskoj pozvao je građane na donacije i solidarnost s djecom i obiteljima Haitija preko interneta na www.unicef.hr ili žiro računa (2360000-1500124852, poziv na broj 2010-072-98), a među prvima se odazvao prvi partner UNICEF-a u Hrvatskoj, T-Hrvatski Telekom s donacijom od 30 tisuća kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi