POKRENUTI NOVI POSTUPCI

Novaković o kritikama Dalije Orešković: Politika je postavila sve nas - i prethodni i ovaj mandat

30.04.2021 u 21:59

Bionic
Reading

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković govorila je za RTL povodom pokretanja postupka protiv ministara Olega Butkovića, Josipa Aladrovića i Tomislava Ćorića. Prvo se kratko osvrnula na to što je Povjerenstvo otvorilo predmet protiv ministra Vilija Beroša zbog njegove povezanosti s tvrtkom koja je otvorila stranicu CijepiSe

"Prošli tjedna smo uputili dopis Ministarstvu zdravstva s nizom pitanja. Dokumentaciju i očitovanje još nismo primili, ali nije bilo niti za očekivati s obzirom da smo tek nedavno poslali dopis", odgovorila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na pitanje RTL-a Danas.

U nastavku je odgovorila i zašto Povjerenstvo jest pokrenulo postupak protiv tri ministra zbog druženja u spornom klubu Dragana Kovačevića, ali ne i protiv predsjednika Republike.

"Zato što se ne radi o istoj situaciji", odgovorila je Novaković. Objasnila u kakvom su odnosu tada bili ministri s Kovačevićem.

"Pokrenuli smo postupak protiv tri ministra... a s obzirom da su sva tri ministra u Vladi, s obzirom da je Dragan Kovačević na Vladi bio izglasan kao prijedlog Vlade za predsjednika Uprave (JANAF-a), a pri čemu je još ministar Tomislav Ćorić bio na mjestu predsjednika povjerenstva koje je intervjuiralo ljude i zapravo odlučilo da će Dragan Kovačević biti prijedlog ministarstva prema Vladi."

Kazala je da je istina da odluka u Povjerenstvu o pokretanju postupka protiv ministara nije bila jednoglasna i da je izvjestiteljica bila protiv toga.

"Svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje, naše sjednice su javne i svatko može izgraditi svoje mišljenje", komentirala je.

Za izjavu Dalije Orešković, prethodnice Nataše Novaković na toj funkciji, kako misli da je "politika postavila tu gospođu tamo radi neznanja", Novaković je kazala:

"Politika, odnosno većina u Saboru, postavila je sve nas - i prethodni i ovaj mandat. To je činjenica, možda ne najsretnija, ali to je tako. Pritom svatko od nas ima svoje mišljenje, a na javnosti je da procjenjuje kakvi su čiji stavovi i tko je zašto postavljen."

Kako za načelnika općine, tako i za premijera i predsjednika

Za izjavu Zorana Milanovića da on nije dužan odgovarati povjerenstvu koje je izglasano običnom većinom jedne stranke u Saboru, Novaković je rekla: "To je jučerašnja izjava."

"Činjenica je da je on sukladno zakonu obvezan nama odgovarati. To je potvrđeno i pred Ustavnim sudom", dodala je i inizistirala da bilo koji dužnosnik, općinski načelnik, pa tako i premijer i predsjednik moraju prema zakonu odgovarati na pitanja povjerenstva.

Hoće li se kandidirati za novi mandat?

"Ne", kazala je da je definitivno odlučila: "Prvenstveno zato što bi to uopće bila utopija, a ne želim se iscrpljivati. S druge strane, mislim da je pet godina dosta."

U politiku, kazala je, neće, nego će nastaviti s poslom u privatnom sektoru.