UHIĆEN ŠEF FONDA ZA OKOLIŠ

Novac izvlačili Jurak, Barišić i Mladineo?

22.11.2010 u 11:11

Bionic
Reading

Kako neslužbeno doznajemo jutros je policija uhitila direktora Vladinog Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea, koji je surađivao s Fimi Mediom i, kako doznajemo, zajedno s Nevenkom Jurak i Mladenom Barišićem izvlačio novac iz državnih tvrtki

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pri Ministarstvu okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Vinko Mladineo jutros je uhićen i priveden istražnom nadzorniku nakon čega će biti doveden u USKOK na ispitivanje. Pretražen mu je stan, a u tijeku je pretraga njegova ureda. Riječ je, naime, o još jednom uhićenju u slučaju Fimi Medije.

Fimi Media je, naime, surađivala s Mladineovim Fondom za zaštitu okoliša, a sam je Mladineo jednom prilikom rekao kako ga za to nitko nije nagovarao. Fimi Mediji je uplatio čak 5,6 milijuna kuna, a tvrdio je da je s Nevenkom Jurak komunicirao samo poslovno te je rekao kao su imali 'dobre reference'. Ipak, doznajemo, Mladineo je zajedno s Jurak i Barišićem izvlačio novac iz državnih tvrtki.

To bi objasnilo i kako je Mladineo znao koje su sve tvrtke surađivale s Fimi Medijom.

Istražitelje su do Mladinea doveli osumnjičeni u slučaju Fimi Medije - bivši šef Carine i HDZ-ovac Mladen Barišić i vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak - koji su posljednja tri tjedna učestali gosti u USKOK-ovim prostorijama.Kroz Fimi Mediju - tvrtku koja je postala sinonim za jednu od najvećih hrvatskih korupcijskih afera - državne tvrtke su oštećene za ukupno 80 milijuna kuna. Za izvlačenje tog novca do sada je bilo osumnjičeno 13 osoba, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Vinko Mladineo na odlagalištu otpada u Davoru

Nakon nekoliko proširenja istrage za najveću se štetu i dalje tereti bivši HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišić koji je preko Fimi Medije Nevenke Jurak navodno izvukao čak 40 milijuna kuna.

On je i jedan od šestero osumnjičenih koji se još uvijek nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu. Osim njega i Nevenke Jurak, uhićene u kolovozu, u zatvoru su od četvrtka i Josip Sapunar, Zlatko Korpar, Mario Crnjak i Jurica Prskalo, uhićeni zbog sumnje da su preko Fimi Medije HAC-a oštetili za 26 milijuna kuna.