DODATNIH DEVET MILIJARDI EURA

Nova svađa oko novca u Europskoj uniji

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.11.2012 10:02
  • Objavljeno 10.11.2012 u 10:02
Europska unija euro euri eurozona

Europska unija euro euri eurozona

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Razgovori o proračunu Europske unije za 2013. u petak su propali što narušava nade u lako postizanje dogovora kasnije ovoga mjeseca u većem pitanju dugoročne potrošnje Unije za razdoblje 2014-2020.

Pregovarači vlada zemalja članica EU-a i Europskog parlamenta izašli su sa sastnka i bez da su raspravljali o nacrtu proračuna za iduću godinu nakon što su se osam sati sporili oko zahtjeva za dodatnih devet milijardi eura za pokrivanje financijskih potreba u 2012.

'Pod tim uvjetima smatrali smo da se ne može realno očekivati da će pregovori koji nisu ni počeli do 18 sati biti završeni tijekom večeri', rekao je glavni pregovarač parlamenta, francuski zastupnik Alain Lamassoure

Izvori sa sastanka su rekli da su pregovori propali jer su zastupnici Europskog parlmenta odbili raspravljati o proračunu za 2013. prije dogovora o dodatnim sredstvima za 2012. dok su vlade htjele o oba pitanja raspravljati u paketu.

Europska komisija je rekla kako je njezin zahtjev za dodatnim sredstvima ove godine potreban kako bi se izbjegla rezanja fondova EU-a za obrazovanje, infrastrukturu i istraživačke projekte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!